Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Aprobat de Parlament. R.…

DOC Aprobat de Parlament. R. Moldova va beneficia de un grant de 220 de milioane de dolari din partea SUA pentru proiecte în sectorul energetic

Sursă foto: Ministerul Energiei

Guvernul Statelor Unite ale Americii (SUA) va acorda R. Moldova un grant în valoare de 220 milioane de dolari pentru implementarea proiectelor de investiții în sectorul energetic. Proiectul de lege privind ratificarea celui de-al 15-lea Amendament din Acordul de asistență privind obiectivul de dezvoltare dintre Guvernul R. Moldova și Guvernul SUA pentru creștere economică durabilă ancorată în integrarea europeană a fost votat luni, 31 iulie, în lectura a doua de 56 de deputați.

Potrivit documentului, Guvernul SUA va aloca o contribuție financiară adițională în valoare de 220 milioane de dolari.

„Finanțarea adițională este oferită pentru a consolida securitatea energetică a țării noastre și a reduce dependența de Federația Rusă prin conectarea sectorului energetic din R. Moldova cu sistemele europene, atragerea de investiții în producția locală de energie, diversificarea aprovizionării cu gaze naturale și creșterea eficienței energetice.

Finanțarea totală conform Acordului de asistență privind obiectivul de dezvoltare pentru creștere economică durabilă ancorată în integrarea europeană va depăși suma de 392 milioane de dolari, care constituie asistență nerambursabilă oferită țării noastre”, conform Parlamentului.

Acordul mai stabilește condițiile de acordare de către Guvernul SUA, prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), a suportului bugetar în valoare de 76,8 milioane de dolari. Potrivit Acordului, „Guvernul R. Moldova se angajează să rămână aliniat cu Agenda Energetică a Uniunii Europene”.

În context, autoritățile susțin că vor continua procesul de armonizare a cadrului legal al Republicii Moldova cu Acquis-ul UE.