Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Alerte de călătorie actualizate.…

DOC Alerte de călătorie actualizate. Informații privind accesul cetățenilor R. Moldova pe teritoriul altor state

Imagine-simbol: Digi 24

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al R. Moldova (MAEIE) a actualizat vineri, 18 iunie, alertele de călătorie. Cetățenii R. Moldova pot călători în țări precum România și Ucraina în baza unui un act confirmativ de administrare a vaccinului împotriva Covid-19 sau rezultatul negativ al testării noului coronavirus.

România

În conformitate cu Hotărârea Guvernului nr. 38 din 9 iunie 2021 a fost prelungită starea de alertă pe teritoriul României începând cu data de 12 iunie 2021. În baza acestei hotărâri, punctul de trecere a frontierei României cu R. Moldova, de la Rădăuţi – Prut este redeschis.

Începând cu 1 iunie 2021, au fost anulate restricțiile privind intrarea în România a cetățenilor străini și apatrizilor. Prin urmare, toți cetățenii R. Moldova, posesori de pașapoarte biometrice, pot intra în România, indiferent de scopul călătoriei.

Cetățenii R. Moldova pot călători în România în baza unui un act confirmativ de administrare a vaccinului împotriva COVID-19 sau rezultatul negativ al testării COVID-19. 

Potrivit MAEIE, măsura carantinei se instituie pentru cetățenii străini și apatrizii care sosesc în România, indiferent de zona din care vin (verde, galbenă sau roșie), inclusiv din R. Moldova. Prin excepție, pot fi scutite de măsura carantinei persoanele care fac obiectul prevederilor Hotărârilor CNSU nr. 28, 35 și 36 și anume:

  • Persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare până la intrarea în România;
  • Persoanele care au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARSCoV-2 în ultimele 90 de zile anterioare intrării în țară, fapt dovedit prin documente medicale (test RT-PCR pozitiv la data diagnosticului, bilet de externare din spital sau test care să dovedească prezența de anticorpi de tip IgG efectuat cu maxim 14 zile anterior intrării în țară) sau prin verificarea bazei de date Corona-forms și pentru care au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până la data intrării în țară;
  • Copiii cu vârsta mai mică sau egală de 3 ani, fără a fi necesară prezentarea rezultatului negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2;
  • Copiii cu vârsta mai mare de 3 ani și mai mică de 16 ani, dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii).

Ucraina

Cetățenii R. Moldova pot intra în Ucraina, inclusiv cu scopul tranzitării teritoriului ucrainean, prezentând obligatoriu la punctul de trecere a frontierei de stat polița de asigurare medicală, care să acopere costurile unui eventual tratament pentru COVID-19 și/sau costurile privind cheltuielile de carantină, precum și unul din următoarele documente:

  • Rezultatul negativ al testării COVID-19 (prin metoda PCR), efectuat nu mai târziu de 72 ore înainte de trecerea frontierei de stat sau rezultatul negativ al testului rapid pentru determinarea antigenului coronavirusului SARS-CoV-2 (RAT), efectuat nu mai târziu de 72 ore înainte de trecerea frontierei de stat sau certificatul ce confirmă primirea unui curs complet de vaccinare contra COVID19, cu vaccinuri care sunt incluse în lista Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Vedeți mai jos mai multe informații privind alertele de călătorie pentru fiecare țară în parte:

Alte 60 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate vineri, 18 iunie, în R. Moldova. Din numărul total de cazuri, două sunt de import: 1-Rusia, 1-Italia, anunță Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS).