Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ A cheltuit mai mult…

DOC A cheltuit mai mult decât a câștigat? ANI a inițiat controlul averii fostului director al Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor după ce ZdG a scris despre casele şi mașinile familiei şefului care combate spălarea banilor

Imobilele familiei Șarco din Bubuieci, mun. Chișinău, au fost date în exploatare în anul 2013

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) anunță că la 8 august curent a inițiat controlul averii pe numele lui Vasile Șarco, fostul director al Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor. Inspectorii de integritate spun că vor verifica averea lui Șarco în urma informațiile prezentate într-un articol publicat de Ziarul de Gardă despre casele şi maşinile familiei şefului care combate spălarea banilor.

La 8 august curent, ANI, în baza unei sesizări depuse în luna iulie curent a dispus inițierea controlului averii și intereselor personale în privința fostului director al Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, Vasile Șarco.

Potrivit inspectorului de integritate desemnat să efectueze verificările, raportând informația analizată și calculele preventive realizate la definițiile legale menționate inclusiv în articolul ZdG, a fost constatată o diferență substanțială dintre averea lui Șarco și a membrilor familiei sale, deținută la începutul perioadei în care acesta a devenit subiect al declarării, cumulată cu veniturile obținute și cheltuielile realizate și averea deținută la începutul verificării.

Tot în sesizare se menționează că în perioada 2014 – 2021 Șarco, care deținea funcția de director al SPCSB, a procurat bunuri mobile și imobile, înregistrându-le pe persoane interpuse care, aparent, nu aveau disponibilitatea financiară necesară, precum și a suportat cheltuieli exorbitante în favoarea membrilor familiei sale, fapt care urmează să fie examinate în cadrul procedurii de control.

Documentul integral:

Vasile Șarco, șeful Serviciului prevenirea şi combaterea spălării banilor

Vasile Șarco a depus la 10 septembrie 2021 cererea de demisie din funcția de director al Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor (SPCSB). Într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă serviciul de presă al SPCSB ne-a comunicat atunci că Șarco a depus cerere de demisie din propria inițiativă.

În noiembrie 2017, ZdG a scris despre casele şi maşinile familiei şefului care combate spălarea banilor.

Anterior, Ziarul de Gardă a scris că Vasile Șarco, care a plecat de la CNA pentru a conduce noul Serviciu Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, a avut în 2017 un salariu de 243 534 de lei sau de peste 20 de mii de lei lunar.  Soţia sa, Diana, angajată în cadrul Direcţiei Juridice a Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină, a ridicat, lunar, un salariu de 19,3 mii de lei. Nu a fost însă întotdeauna aşa. În 2012, de exemplu, soţii Şarco ridicau salarii lunare de 6 şi 7 mii de lei. Chiar şi cu acele salarii, în 2013, ei au reuşit să finalizeze construcţia a două imobile de lux la Bubuieci, mun. Chişinău, pe terenuri pe care le-au cumpărat în 2006.

Imobilul construit de familia Șarco în comuna Bubuieci, mun. Chișinău și vândut la scurt timp după ce a fost dat în exploatare părinților săi.

Primul imobil, cu două niveluri, se înalţă pe un teren cu o suprafaţă de 8 ari care a intrat în posesia soţilor Şarco în 2006, în urma unui contract de vânzare/cumpărare. În februarie 2013, casa ridicată acolo a fost dată în exploatare. Deşi în datele de la Cadastru, dar şi în cele din declaraţia de avere şi interese depusă de Vasile Şarco la Autoritatea Naţională de Integritate casa are o suprafaţă de 139 m.p., în realitate, aceasta arată mult mai spaţioasă.

Casa înregistrată oficial pe numele soților Șarco, amplasată în com. Bubuieci, mun. Chișinău. Imobilul este vecin cu cel vândut de către cei doi părinților.

Pe un teren alăturat, soţii Şarco au ridicat încă o casă, mai modestă în dimensiuni, pe care au vândut-o, în martie 2013, la doar o lună după ce fusese dată în exploatare, părinţilor şefului de Direcţie de la CNA. Tranzacţia nu este însă reflectată în declaraţia cu privire la venituri şi proprietate depusă de Vasile Şarco în 2013 la Comisia Naţională de Integritate. Pe lângă imobil(e), Vasile şi Diana Şarco conduc şi automobile de lux: o Toyota RAV 4, fabricată în 2014 şi achiziţionată în 2015, şi o Toyota Hilux din 2007, dobândită în 2013. La fel ca şi majoritatea angajaţilor CNA, Vasile Şarco declară că maşinile nu sunt proprietatea familiei sale, fiind în folosinţă.

Vasile Şarco: „Toyota RAV 4 este dreptul de proprietate şi înregistrată pe numele tatălui soţiei, Vasile Volociuc, iar Toyota Hilux este dreptul de proprietate şi înregistrată pe numele tatălui meu – Vladimir Şarco. Ambele automobile nu sunt proprietatea familiei din motiv că atât soţia are 2 surori şi, respectiv, eu am un frate, fiind doar transmise temporar în folosinţă. Ceea ce ţine de imobilele din com. Bubuieci: lotul de 11 ari a fost divizat în două părţi – unul de 8 ari, unde este construită casa înregistrată pe numele meu şi al soţiei, şi, respectiv, 3 ari au fost transmişi gratis părinţilor mei, care au construit casa respectivă din surse proprii, începând cu anul 2011. Eu am construit doar un imobil din surse proprii şi ajutoare de la părinţii soţiei şi rudele apropiate. Casa ce aparţine familiei mele a fost construită începând cu anul 2006, finalizată şi dată în exploatare în ianuarie 2013”, explică Şarco în 2017.