Principală  —  IMPORTANTE   —   Directorul executiv al CALM, Viorel…

Directorul executiv al CALM, Viorel Furdui: „Practic, toate categoriile de funcționari din APL bat alarma că salarizarea lor este mizeră și majoritatea guvernărilor de până acum nu au acordat atenție acestui subiect”

Sursa foto: CALM

Directorul executiv al Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), Viorel Furdui, susține că aproape toate categoriile de funcționari din APL bat alarma că salarizarea lor este mizeră și majoritatea guvernărilor de până acum nu au acordat atenție acestui subiect. În cadrul unui interviu, Viorel Furdui a menționat faptul că, CALM este pregătit să ajute guvernarea să completeze golurile existente la capitolul viziune realistă privind reforma și dezvoltarea comunităților locale.

Viorel Furdui afirmă că există mai multe inițiative ale CALM, dar și a altor actori privind consolidarea autonomiei financiare, descentralizarea organizațională, consolidarea bazei fiscale pentru APL și că guvernarea va trebui să ofere niște răspunsuri concrete.

„Sunt propuneri foarte concrete care trebuie discutate pe larg și să se ajungă la un numitor comun. Noi observăm că mulți dintre reprezentanții APL ajung deja la o anumită limită și sunt deciși, inclusiv prin intermediul CALM, să se implice foarte activ, cer de la CALM să aibă o poziție proactivă în relația cu guvernarea. Urmează fără întârziere să discutăm despre sistemul de remunerare și motivare în administrația publică locală, toți așteaptă o soluție și tărăgănarea nu mai este admisibilă. Prin intermediul diverselor platforme de discuții trebuie să ajungem la un consens general privind modelul de reformă, un element al căreia este soarta raioanelor. În toate cazurile CALM are viziune, opinie și soluții bine argumentate pe care le vom propune Guvernului, doar toți ne dorim să beneficiem de un sistem mult mai efectiv al administrației publice centrale și locale, beneficiarii principali ai căruia să  fie cetățenii”, a spus Furdui.

Directorul executiv al CALM afirmă că unul dintre principalele motive care a creat o discrepanță între angajamentele asumate în Planul de Acțiuni al Guvernului, Programul de guvernare și cele care se regăsesc în Apelul CALM, a fost lipsa unei comunicări potrivite între guvernare și APL/CALM.

„Tocmai pentru că lucrurile nu sunt atât de simple, nici nu am cerut de la guvernare să realizeze peste noapte mai multe angajamente, cum ar fi, de exemplu, acordarea APL a unei părți din impozitul pe venitul persoanelor juridice, angajament asumat în perioada electorală, dar și în Programul de Guvernare.  Cred că se putea de ajuns la un numitor comun ca acest angajament să se regăsească și în planul de acțiuni, ulterior să fie create condițiile necesare pentru soluționarea acestei probleme despre care se vorbește de mai mulți ani și reprezintă un angajament al actualei guvernări. Rămânând la capitolul comunicare, este foarte greu de explicat de ce conducerea Guvernului nu a încercat să organizeze cel puțin o întrevedere cu reprezentanții CALM, să fie stabilite prioritățile pentru perioada următoare, să existe o claritate pentru APL și, în primul rând, pentru Guvern despre ce s-ar putea de făcut într-o perioadă scurtă, medie și lungă de timp (…).

În acest context, aș aminti cât de sensibil este subiectul privind salarizarea în domeniul APL. Practic, toate categoriile de funcționari din APL bat alarma că salarizarea lor este mizeră și majoritatea guvernărilor de până acum nu au acordat atenție acestui subiect. CALM a venit cu o soluție și în acest sens, bazându-ne pe descentralizare și pe principiile autonomiei locale. Noi înțelegem că economia e cea pe care o avem, că resurse nu sunt, dar există mecanisme care ar dezlega mâinile APL și, în funcție de veniturile proprii, ar putea avea o mai mare flexibilitate în tot ce înseamnă soluționarea problemei remunerării”, a declarat Viorel Furdui.

La 100 de zile de activitate a Guvernului R. Moldova condus de prim-ministra Natalia Gavrilița, Ziarul de Gardă a discutat cu reprezentanții autorităților locale despre acțiunile și activitatea Executivului.