Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Directoarea Centrului Național de Asistență…

Directoarea Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, suspendată din funcție. Colegii directoarei acuză ministra Sănătății că „aduce oamenii săi” la conducerea instituției

Directoarea Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP), Natalia Catanoi, numită în această funcție acum șase luni, în iunie 2022, a fost suspendată „din cauza managementului defectuos al instituției”, iar Ministerul Sănătății a inițiat o anchetă de serviciu asupra activității acesteia.

Potrivit Ordinului semnat, pe 13 ianuarie, de ministra Sănătății, Ala Nemerenco, ancheta a fost inițiată „în scopul elucidării faptelor care au condus la un management defectuos în situații de urgență a Serviciului național de asistență medicală urgentă prespitalicească, serviciul medical care necesită gestionarea operativă a cazurilor, ținând cont de faptul că unele din ele s-au soldat cu decesul pacienților”.

Într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă, Natalia Catanoi a declarat că va aștepta decizia comisiei de anchetă și apoi va decide care vor fi acțiunile sale ulterioare.

„Așteptăm decizia comisiei. Comisia de anchetă este formată doar din membri ai ministerului. Sper că acești colegi vor fi corecți și vor efectua analiza în baza legii, cu toate că este clar că dacă în comisiei nu sunt oameni profesioniști, care să evalueze managementul meu, asta e. Așteptăm decizia”, a declarat pentru Ziarul de Gardă, Natalia Catanoi.

De asemenea, Natalia Catanoi a menționat că pe 16 ianuarie la IMSP CNAMUP a fost numit un nou vicedirector. Este vorba despre Iurie Crasiuc, directorul Spitalului Clinic Municipal nr. 1. Informația a fost confirmată de Elena Mudrîi, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Sănătății: „Interimatul funcție de director este preluat automat de vicedirector. Director interimar nu a fost numit”.

Medicul Tatiana Malacinschi, care a publicat pe rețelele de socializare ordinul Ministerului Sănătății, a scris că Natalia Catanoi, în 6 luni de activitate a „făcut doar realizări benefice sistemului de sănătate”.

„Ce fel de activitatea managerială defectuoasă poate avea Dna Catanoi Natalia, director IMSP CNAMUP, în 6 luni de activitate, în care a făcut doar realizări benefice sistemului de sănătate, a identificat neconformitățile care au fost în CNAMUP și le-a lichidat, a asigurat condiții adecvate de muncă pentru colaboratori și posibilitatea de a avea acces la servicii calitative pentru beneficiari. (…) Ce fel de management defectuos fără un audit multicriterial preventiv efectuat?”, a scris Tatiana Malacinschi, pe rețelele de socializare.

O altă colegă a Nataliei Catanoi, care a solicitat să-i fie păstrat anonimatul, a declarat că ministra Ala Nemerenco „aduce oameni incompetenți”, iar după această numire la șefia CNAMUP „doctorii o să plece și mai mult” din instituție.

„Doamna ministră are favoritul ei pe care vrea să-l pună în locul ei (Nataliei Catanoi n. red.) director. Nu s-a făcut audit, control, nimic, chiar din prima zi a vrut oamenii ei să-i pună acolo. (…) Am înțeles că deja a fost numit domnul Crasiuc. Ea (ministra Sănătății n. red.) aduce oameni incompetenți. Domnul Crasiuc a fost cândva șef al CNAMUP și a făcut mari intrigi între oameni. De aceea oamenii nu prea îl vor. Doctorii acum o să plece și mai mult. Degrabă nu vom avea nici doctori, nici felceri”, a declarat o colegă a Nataliei Catanoi.

Ministra Ala Nemerenco a explicat suspendarea Nataliei Catanoi prin faptul că „nu s-a isprăvit nici cu una din misiuni, și nu a demonstrat abilități de a gestiona o așa instituție mare, ba mai mult, oferă protecție personală și menține în funcții penali, iar pentru ca să nu fie atinsă, și-a tras mai recent și un carnet de partid PAS”.

„La numirea dumneaei în funcție, ministerul în calitate de Fondator, luând în considerare faptul că țara se află în situație de urgență, cu un război alături, i-a înaintat obiective clare pentru un termen scurt – restructurarea și modernizarea instituției, îmbunătățirea calității serviciilor medicale, creșterea rapidității intervențiilor și curățirea de toate schemele vechi de corupție și elemente penale.

(…) Pentru că directorul nu s-a isprăvit nici cu una din misiuni, și nu a demonstrat abilități de a gestiona o așa instituție mare, ba mai mult, oferă protecție personală și menține în funcții penali, iar pentru ca să nu fie atinsă, și-a tras mai recent și un carnet de partid PAS, am luat decizia de a-i cere demisia, iar din moment ce a refuzat, am suspendat-o în condițiile legii, cu deschiderea anchetei de serviciu. Voi merge înainte, asumându-mi toate deciziile, fiindcă pentru mine cele mai important sunt așteptările oamenilor acestei țări”, a scris ministra pe rețelele de socializare.

Sursa foto: Facebook/Malacinski Tatiana