Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Detalii despre vizita în Turcia…

Detalii despre vizita în Turcia a șefului SIS și reacția instituției

Șeful Serviciului de Informații și Securitate, Vasile Botnari, a întreprins o vizită în Turcia cu doar câteva zile înainte de expulzarea din R. Moldova a celor șapte cetățeni străini, angajați ai liceului „Orizont”. Potrivit unor surse, Botnari a fost văzut la aeroport pe 28 august, la ora 10.00. Acesta ar fi zburat în Turcia la bordul unei aeronave Fly One.

Potrivit site-ului Fly One, compania a operat în perioada respectivă zboruri în Antalya, una dintre cele mai mari stațiuni de pe literalul meditaranean al Turciei. Informația cu privire la această călătorie a fost confirmată pentru ZdG și de către serviciul de presă al SIS, care ne-a informat că Botnari a efectuat o călătorie în Turcia în timpul minivacanței bugetarilor. Acesta ar fi fost în Turcia la odihnă, împreună cu familia. Ofițerul de presă al SIS a negat că în cadrul acestei vizite, Botnari ar fi avut întâlniri oficiale cu reprezentanți ai serviciilor speciale din Turcia.

Șapte cetățeni străini, angajați ai liceului „Orizont”, au fost expulzați din R. Moldova pe 6 septembrie. Potrivit unui comunicat emis anterior de SIS, aceștia sunt suspectați de legături cu o grupare islamistă. În această operațiune de expulzare a cetățenilor, SIS precizează că a colaborat cu serviciile speciale din alte state.

Vasile Botnari a fost numit pentru un mandat de cinci ani în funcția de director al SIS în luna mai 2018. Candidatura acestuia a fost propusă de 13 deputați din Partidul Democrat din Moldova și a fost susținută de 53 de deputați. Anterior, Botnari a ocupat și alte funcții importante la instituțiile de stat. Începând cu luna februarie 2017, el a ocupat funcția de șef al Consiliului de administrație a MoldovaGaz. Înainte de aceasta, Botnari a fost ministru al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, fiind succesorul premierului Pavel Filip la șefia Ministerului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor. În 2008-2009 a fost director al Agenţiei Transporturi, iar în 2005–2008, director general al „Air Moldova”. În anii 2003-2005, a fost reprezentantul companiei aviatice italiene „Club Air” în R. Moldova, după care s-a ocupat de managementul companiei „Nobil Air”, controlată de Vlad Plahotniuc. În 2009-2011, Botnari a fost membru al Consiliului de Administrare al Victoriabank, despre care se spune că aparținea în acel moment lui Plahotniuc.