Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Deputat socialist: Deputații PAS au…

Deputat socialist: Deputații PAS au blocat timp de două luni investițiile în modernizarea infrastructurii satelor și orașelor din țară. Reacția PAS

Vicepreședintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, deputatul Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), Petru Burduja susține că deputații Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) au blocat timp de două luni investițiile în modernizarea infrastructurii satelor și orașelor din țară, prin adresarea la Curtea Constituțională (CC) de a anula anexa nr.7 la Legea Bugetului de Stat pentru anul 2021. Declarațiile au fost făcute astăzi în cadrul unui briefing de presă.

Înalta Curte a respins, în această săptămâna, cererea deputaților PAS, Veronica Roșca și Petru Frunze, stabilind că totul este în limitele constituționale.

„Prin decizia Curții Constituționale din 22 februarie au fost deblocate investițiile capitale pentru întreaga republică și deblocat programul „Drumuri bune pentru toți.

Acești deputați nu au avut niciun amendament la lege, dar în același timp au solicitat suspendarea anexei care prevede investiții capitale în infrastructura localităților din țara. Neavând niciun amendament, acești doi deputați au blocat timp de două luni inițierea achizițiilor în toată republica pentru reparația școlilor, grădinițelor, caselor de cultură, sălilor de sport, infrastructura rutieră, amenajarea curților blocurilor de locuit. Aceste lucruri denotă aroganța acestor deputați”, a spus socialistul.

Deputata PAS, Veronica Roșca a venit cu o reacție unde susține că prin decizia CC doar a fost respinsă solicitarea de a fi suspendată acțiunea alocării de mijloace financiare prin amendamentele la Anexa 7.

„Înalta Curte încă urmează să examineze controlul constituționalității Legii Bugetului de Stat pentru 2021 în partea ce ține de Anexa 7, prin care, în opinia noastră, a fost grav prejudiciată autonomia financiară a autorităților publice locale.Putem să evidențiem faptul că atât la depunerea sesizării cât și la depunerea repetată a solicitării, intenția deputaților PAS a fost de a stopa abuzul distribuirii mijloacelor financiare pe criterii strict politice. Majoritatea PSRM – Șor nu a făcut decât să ia 356 de milioane din bugetul de stat pentru campaniile lor politice și electorale discriminând foarte grav locuitorii altor localități, mai bine zis pedepsindu-i pentru votul lor din noiembrie 2020.

Noi nu contestăm necesitatea susținerii financiare a autorităților locale, implicit a populației din aceste localități, dar ținând cont de repartizarea pe criterii strict politice a mijloacelor financiare care demonstrează prioritățile electorale ale majorității PSRM – Șor și nicidecum grija față de cetățeni, noi am solicitat suspendarea și controlul constituționalității legii cu privire la Bugetul de Stat 2021 pentru a readuce echitatea socială și a oferi tuturor autorităților locale din țară condiții de finanțare egale. Avem suspiciuni rezonabile că prin repartizarea nocturnă a banilor de majoritatea PSRM-ȘOR, mijloacele bugetare vor fi utilizate similar unei „mite electorale”, pedepsind oamenii din localitățile ce nu l-au susținut pe Dodon”, susține deputata PAS.

Mai mult, în localitățile unde au fost repartizate mijloace financiare sunt deja inițiate acțiuni de propagandă electorală și de manipulare a opiniei publice locale, mijloacele financiare fiind identificate nominativ cu deputatul, autor al amendamentului, inclusiv cu fracțiunea și partidul politic din care face parte. În contextul crizei economice acute, a situației epidemiologice din țară, atare acțiuni sunt șantaj electoral pentru oficialii autorităților locale și o formă camuflată de corupere a alegătorilor, locuitori ai unității administrativ teritoriale beneficiare.

Din acest motiv este indiscutabilă eventualitatea prejudicierii și survenirii consecințelor negative iminente și ireparabile, întrucât efectul imediat va consta în inducerea în eroare a alegătorilor și distorsionarea voinței politice a acestora. Recomandăm tuturor să mai citească odată decizia Curții Constituționale și să nu ducă cetățenii în eroare, manipulând informațiile cu privire la deciziile Înaltei Curți”, a menționat Veronica Roșca.

Deputații PAS Veronica Roșca și Petru Frunze au depus la 22 decembrie la CC, o sesizare privind controlul constituționalității a priori și parțial al Legii bugetului de stat pentru anul 2021.

Mai exact, cei doi deputați au sesizat CC în privința anexei 7 din Legea Bugetului, care se referă la repartizarea a peste 300 de milioane de lei pentru autoritățile locale, la decizia Parlamentului.