Departamentul de Stat al SUA, despre situația din mass-media: control politic, concurență neloială și intimidare a jurnaliștilor

Îngrădirea libertății mass-media, presiunile asupra presei independente și concentrarea proprietății în domeniu – sunt doar câteva dintre problemele pe care Raportul Departamentului de Stat al SUA privind situația drepturilor omului în anul 2018, le constată în Republica Moldova, scrie Media Azi.

Presa rămâne sub controlul oligarhic

Potrivit raportului, în anul precedent mass-media din țara noastră s-a confruntat cu aceleași provocări ca și în anii anteriori: influența politică, propaganda și manipularea externă și internă, independența limitată a autorității de reglementare în domeniul audiovizualului. Oligarhii au distorsionat mesajele mediatice în beneficiul lor, prin intermediul unor persoane și instituții media pe care le controlează.
Informațiile despre proprietarii radiodifuzorilor privați, făcute publice în 2015, au confirmat concentrarea ridicată a proprietății mass-media, se mai arată în raport.

Concurența neloială

Raportul se referă și la situația de pe piața de publicitate. Astfel, se menționează că cererea unui grup de radiodifuzori către Consiliul Concurenței de a investiga o posibilă înțelegere de cartel dintre două mari case de publicitate – Casa Media și Exclusiv Media – nu a fost soluționată. Radiodifuzorii au declarat că nu au primit răspuns din partea Consiliului cu privire la solicitarea lor.

Discursul de ură al lui Ilan Șor, citat în raport

Cu referire la discursul de ură la adresa jurnaliștilor, documentul amintește de cazul primarului de la Orhei Ilan Șor, care, într-un material video postat pe Facebook, vara trecută, i-a agresat verbal pe jurnaliști. De menționat că Organizația Națiunilor Unite a condamnat discursul de ură al lui Șor, iar procurorii din Republica Moldova, au clasat dosarul, și nu au dat apreciere declarațiilor sale.

Filarea jurnaliștilor

Raportul atrage atenția la faptul că în Republica Moldova continuă intimidarea și hărțuirea jurnaliștilor de investigație, după publicarea articolelor în care sunt vizați politicieni. În particular, este citat cazul filării  jurnalistei RISE Moldova Liuba Șevciuc, una dintre autoarele investigației despre proprietățile din străinătate ale liderului Partidului Democrat Vlad Plahotniuc.  La fel, documentul constată că reporterii ZdG au fost amenințați online.  În context, se amintește și de faptul că echipele de filmare ale TV8 și Jurnal TV nu au fost lăsate să intre la conferințele de presă ale Partidului Democrat, organizate la sediul formațiunii politice. De asemenea, este menționată și reacția ONG-rilor de media, care au condamnat o astfel de atitudine față de presă.

Despre presa din regiunea transnistreană, raportul constată că această nu este liberă.

În afară de domeniul mass-media, documentul conține constatări privind tortura în închisori și instituții psiho-neurologice, condiții inumane, arestări arbitrare, corupția la nivel înalt, aplicarea forței față de persoanele cu dizabilități în instituțiile statului și multe alte aspecte.

Raportul anual al Departamentului de Stat al SUA examinează situația drepturilor omului în peste 200 de țări ale lumii și este bazat pe evaluările unor instituții și organizații independente.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *