Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Decizie CSE: Cetățenii vor primi…

Decizie CSE: Cetățenii vor primi compensații retroactiv, în cazul majorării gradului de vulnerabilitate energetică – DOC

Persoanele care beneficiază de compensații din partea Guvernului la energie electrică și gaze naturale vor primi ajutor suplimentar pentru plata facturilor, în cazul majorării gradului de vulnerabilitate energetică. Compensațiile suplimentare vor fi achitate retroactiv, de la data înregistrării cererii pe portalul guvernamental compensatii.gov.md. Decizia a fost aprobată în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) din 19 ianuarie, anunță Executivul.

„Furnizorii vor calcula diferența dintre compensațiile in baza noii categorii de vulnerabilitate energetică sau a noului volum compensat și compensațiile oferite pentru lunile anterioare, începând cu data înregistrării cererii depuse. Diferența va fi oferită consumatorilor sub formă de compensații suplimentare în perioada următoare de facturare”, se arată în Dispoziția CSE.

Potrivit documentului aprobat de membrii CSE, Ministerul Muncii și Protecției Sociale va transfera în avans 50 milioane lei, din Fondul de reducere a vulnerabilități energetice, către SA „CET-Nord”.

„Mijloacele financiare vor fi utilizate în scopul achitării compensațiilor acordate consumatorilor vulnerabili, pentru perioada ianuarie – februarie 2023. SA „CET-Nord” va raporta lunar mărimea compensațiilor acordate și va restitui soldul rămas, în cazul în care suma avansului va depăși valoarea totală a compensațiilor acordate”, anunță Executivul.

O altă decizie a CSE vizează acoperirea costurilor legate de funcționarea centrelor de plasament temporar pentru refugiați. În acest scop, anunță Guvernul, Ministerul Finanțelor va aloca din Fondul de intervenție a Guvernului mijloace financiare în sumă de 2159,4 mii lei către Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

De asemenea, membrii CSE au decis ca pe perioada stării de urgență să fie suspendată emiterea vizelor electronice de tranzit, identificate prin simbolurile A și B, pentru o serie de state. Cererile de acordare a vizei de tip B și C vor fi depuse la misiunile diplomatice și consulare de către solicitant, exclusiv în baza interviului personal.