Principală  —  Ştiri  —  Social   —   De Ziua Libertății Presei, ZdG…

De Ziua Libertății Presei, ZdG vrea să responsabilizeze 100 de instituții publice

La 3 mai, de Ziua Internațională a Libertății Presei, Ziarul de Gardă lansează o campanie de responsabilizare a instituțiilor publice. 100 de solicitări au fost expediate în acest sens instituțiilor publice plătite din taxele și impozitele cetățenilor R. Moldova. Întrebările adresate entităților respective vizează lipsa transparenței, inclusiv la capitolul publicării rapoartelor financiare și ignoranța reprezentanților instituțiilor publice la apelurile telefonice ale jurnaliștilor, deseori pe parcursul zilei întregi de lucru. 

Accesul la informaţie pentru instituțiile de presă independente din R. Moldova devine, pe zi ce trece, tot mai dificil. Majoritatea instituțiile publice cer jurnaliștilor solicitări oficiale de informații chiar și pentru simple precizări cu referire la date care ar trebui să fie publice pe paginile web ale autorităților sau care ar putea fi oferite imediat prin telefon sau email. Multe dintre instituțiile plătite din bugetul de stat nu fac publice nici rapoartele de activitate, nici cele financiare sau bugetele instituțiilor.

În același timp, expedierea solicitărilor de informații nu constituie o garanție a faptului că instituțiile de stat vor răspunde complet și în timp util. În multe cazuri, răspunsurile sunt superficiale și expediate cu întârziere, adică după limita de 15 zile lucrătoare, prevedere legală privind accesul la informații. Deseori, autorităţile publice nu răspund deloc la solicitările de informaţii remise, ceea ce îi împiedică pe jurnalişti să-şi facă responsabil meseria.

În condițiile accesului tot mai restricționat la informație, Ziarul de Gardă a lansat o campanie de responsabilizare a instituțiilor publice. 100 solicitări de informație au fost expediate întreprinderilor de stat, autorităților publice locale, organelor de drept, ministerelor, Parlamentului și Guvernului.

ZdG a mai realizat o acțiune similară și la 3 mai 2017, când a pregătit și trimis peste 100 de scrisori autorităţilor publice centrale și întreprinderilor de stat, prin care am cerut să nu se mai facă abuz de solicitări de informații în scris, pe foi cu ștampilă și antet, atunci când pot fi oferite cu ușurință răspunsuri în dialog direct, la telefon sau prin e-mail.

Deși am trimis cele 119 scrisori la începutul lunii mai, până la 2 august, am primit răspunsuri de la mai puțin de 50 de instituții, în condițiile în care Legea privind accesul la informație prevede că „informaţiile, documentele solicitate vor fi puse la dispoziţia solicitantului din momentul în care vor fi disponibile pentru a fi furnizate, dar nu mai tîrziu de 15 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii de acces la informaţie”. 

Potrivit legislației, în cazul nerespectării dreptului la informaţie, persoanele fizice riscă o amendă de la 9 la 15 unităţi convenţionale, iar persoanele cu funcţii de răspundere – de la 18 la 30 unităţi, o unitate fiind egală cu 50 de lei.

Ziarul de Gardă promite cititorilor săi să insiste în continuare asupra accesului la informaţii de interes public, chiar dacă vom fi nevoiţi să scriem, ca şi până acum, sute de solicitări de informaţii către instituţiile statului.