Principală  —  Ştiri  —  Social   —   De Paști și Paștele Blajinilor…

De Paști și Paștele Blajinilor va fi INTERZIS accesul cetățenilor în cimitire. Decizia aprobată de Comisia pentru Situații Excepționale a municipiului Chișinău

În condițiile în care R. Moldova se află în stare de urgență în legătură cu prevenirea riscului de răspândire a pandemiei de Covid-19, de Paști și Paștele Blajinilor cetățenilor le va fi interzis accesul în cimitirele din Capitală. O deciziei în acest sens a fost adoptată joi, 15 aprilie, de către Comisia pentru Situații Excepționale a municipiului Chișinău.

Potrivit deciziei, accesul familiilor la morminte va fi interzis, iar mesele întinse vor rămâne doar amintire.

„Î.M Combinatul servicii funerare, Primăriile din suburbiile mun. Chișinău, în săptămâna dintre Paști și Paștile Blajinilor ( 2 mai, 9 și 10 mai ) vor interzice accesul în cimitirele situate pe teritoriul localităților, cu excepția procesiunilor funerare curente”, se menționează în Decizia CSE Chișinău.

Paştele Blajinilor este un eveniment marcat de creștini în lunea de după prima săptămână de la Înviere.

Peste tot, de altfel, se face curățenie la mormintele celor decedați, iar preoții slujesc bucatele aduse de rude și îi pomenesc pe cei dragi, care nu se mai află printre ei.

Anul trecut, la fel, R. Moldova aflându-se în stare de urgență din cauza pandemiei de COVID-19, Mitropolia Moldovei a amânat sărbătoarea Paștelui Blajinilor până în prima duminică din prima lună de vară.

De la 1 aprilie, în R. Moldova este instituită stare de urgență pentru 60 de zile. O decizie în acest sens, la solicitarea „unui grup de deputați” a fost aprobată miercuri, 31 martie, în Parlamentul de la Chișinău de către 52 de deputați PSRM, „Șor” și cei din Pentru Moldova. 

La 17 martie 2020, în R. Moldova a mai fost instituită stare de urgență pe o perioadă de 60 de zile.