Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Cum se pregătesc de Paști…

Cum se pregătesc de Paști moldovenii din Diaspora: „Îmi lipsește mirosul cozonacului de acasă”

Vica Burca: „În oficiu - în Orientul Mijlociu lucrăm duminica... Paște fericit tuturor! Vreau acasă în Moldova”

Statisticile arată că peste 600.000—700.000 de cetăţeni ai R. Moldova sunt plecaţi peste hotare. Deşi atât plecarea, cât şi adaptarea la alt mediu sunt anevoioase, ei nu renunţă şi, de multe ori, familii întregi ajung în alte state şi decid să rămână acolo definitiv. Totuși, cei plecaţi nu uită de ţara lor: revin periodic în Moldova, încearcă să se implice în ceea ce se întâmplă aici și păstrează tradițiile sărbătorilor de acasă oriunde nu s-ar afla. 

Ecaterina Țurcan- Hacina, Franța: „Paştele este o sărbătoare foarte aşteptată în familia mea. Oriunde în lume nu ne-am afla, încercăm să păstrăm din tradiţiile și obiceiurile pe care le-am moştenit. Pentru că suntem toată săptămâna la serviciu, nu prea avem timp de mari pregătiri, dar curățenia de Paşti e lege. Am mai împărţit cu sora mea din activități. Eu voi coace pasca, iar Dorina urmează să coacă cozonacii. Joi vom vopsi ouăle. Dar, aşteptăm cu mare nerăbdare coletul de la părinţi în care sigur nu lipseşte caşul dulce și mielul afumat. Și coşul cu care mergem la sfinţit, urmează să fie lustruit. Eu am ţinut post și ard de nerăbdare să mă înfrupt duminică cu cele mai bune specialităţi de Paşte”.

Mariana Plămădeală, Marea Britanie: „Eu de exemplu, voi merge vineri să vopsesc ouă cu o prietenă din România. Sâmbătă, voi coace cozonaci, iar sâmbătă noaptea cred că vom merge la slujbă”.

Silvia Bagrin, Italia: „Suntem departe, dar sufletul este acasă. Azi m-am emoționat până la lacrimi ascultând muzică populară și simt că îmi lipsește ceva. Îmi lipsește mirosul cozonacului de acasă, mirosul primăverii din pragul casei părintești. Și aici vom respecta tradiția, în limita posibilităților, pentru că muncim. Colăceii, pasca, mielul și sarmalele își vor face loc pe masa de sărbătoare. Am invitat câțiva prieteni de familie italieni ca sa împărțim cu ei bucata din sufletul nostru de moldovence autentice”.

În acest an, creștin-ortodocșii sărbătoresc Paștele pe  8 aprilie. De asemenea, luni, 9 aprilie 2018 este zi liberă pentru bugetarii din R. Moldova.