Cum am născut în Italia. De trei ori

Am devenit mamă, de trei ori într-un spital universitar din oraşul Verona, Italia. Prima naştere pentru toate mamele e grea, pentru că în afară de dureri, se mai adaugă şi frica pentru tot ce e necunoscut. La mine, mai era şi frica să nu fiu înţeleasă, sau să nu cumva să înţeleg ceva greşit de la doctori şi să nu fac ceea ce-mi cer. Eram de puţin timp aici, limba nu o cunoşteam bine.

M-am simţit în siguranţă de fiecare dată pentru că profesionalismul, liniştea, încrederea, pe care o transmite personalul medical pacientelor a fost indiscutabilă, chiar de la primele controale. Am plătit câteva analize la sfârşit de sarcină (nici 100 €), restul cheltuielilor prestaţiilor medicale au fost gratuite, acoperite de către stat. Au fost toate trei naşteri naturale, cu multe ore de travaliu în care m-am simţit bine, nu am fost insultată când ţipam cât mă ţineau plămânii, nu mi s-a reproşat că am murdărit ceaşafurile sau că am vomitat, dimpotrivă –  eram încurajată să cer ce vreau şi să fac cum vreau, pentru că aşa este normal.

Doctorul personal putea să aducă ceva de băut, să te ajute sa-ţi schimbi poziţia, să te ducă la baie sau în duş. În sala de travaliu erau 3 persoane non-stop cu mine, iar soţul a fost şi el alături de fiecare dată. În timpul unui travaliu una dintre surorile medicale avea un parfum foarte înţepător pentru mine în acel moment. I-am zis, cu toată ruşinea, că îmi vine să vomit când se apropie de mine. Şi-a cerut scuze şi a mers şi şi-a schimbat halatul, iar în câteva minute era din nou lângă mine.

În timpul naşterii, erau mai multe persoane pentru că în afară de cele ce erau prezente din perioada travaliului, se mai adăugau câteva din secţia neonatală care preluau nou-născutul, îi faceau băiţă, îl îmbrăcau şi ajutau mama chiar din primele clipe ale vieţi să-l alăpteze. Apoi, transportau mama într-un scaun cu rotile până în camera ei.

După naştere, în fiecare dimineaţă pe la 10:00 toate mamele şi pruncii erau vizitaţi de doctori, plus o echipă din câţiva studenţi cu scopul de a afla starea generală a mamelor şi a pruncilor, asta pentru că pentru că spitalul era universitar .

În restul zilei, aveam alături surorile medicale şi neonatologii, care erau prezenţi de câte ori apăsam pe butonul de lângă pat, în afară de programul pe care îl aveau.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

  1. toleamereuta

    Nu stiu cum este in alte tari din UE,dar iata ca Italia poate fi un model pt,Moldova pt,nasteri si mama si copilul,este vorba de dotari,dar oamenii profesionisti si educati sa ajute si gravida si mama si copilul,lucru la care noi avem mult de lucru si de invatat,ca sa nu vorbim de lipsa dotarilor,,

  2. Lina

    Nu e adevarat ceia ce scriti, medicii in Italia nu se ocupa cu ceia ce scrie doamna Nici sotia lui Berlusconi nu are asa servicii cum scriti Posibil ca fiind putin timp in Italia nu erati in gradul sa faceti diferenta in personalul din jur care este compus din medici, infermieri ,operatori sanitari, personal tehnic Statul italian ar face o crima fata de cetatenii sai daca ar face un medic care a studiat mai mult de 20 de ani si este platit din gros pentru cunostintele sale sa le poarte pe paciente sa faca dus, sa le aduca de baut, sa le schimbe pozitia Nu povestiti povesti oamenilor din tara, da mai bine spunetile ce salarii sint aici, cite impozite platiti voi si cite angajatorul dumneavoastra, care este salariului unui medic si apoi sa stiti ca calitatea unui medic nu este ceia ce spuneti, mai amintiti citi voluntari sint aici care asista oamenii in spital gratis, ceia ce in tara nu exista Imi pare rau ca nu scrie nimeni cum se naste la Londra, iata acolo e tare interesant dragele mele

  3. Inpunct

    Sotia mea a nascut la fel in vestul Europei, eu am fost alaturi toata noaptea in sala de nasteri. A fost prima nastere, durerile au fost mari, dar personalul medical era mereu la dispozitie. Doar epidurala pe care a primit-o contra durerii a costat 860 euro, 780 au fost restituiti de casa de asigurari sociale. Costul total al serviciilor nici nu il cunosc, dar sint sigur ca-i foarte mare. Atitudinea medicilor, nu doar profesionalismul, dar atitudinea omeneasca, e ceva de nedescris dupa atitudinea moldovenilor. Cu toata dragostea fata de tara, nu ma voi intoarce doar daca sa ma oblige situatia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *