Principală  —  Ştiri  —  Social   —   CtEDO: Federația Rusă se face…

CtEDO: Federația Rusă se face vinovată de violarea dreptului de proprietate a fermierilor din Dubăsari

Foto: wikimedia.org

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunțat hotărârea în cauza fermierilor din raionul Dubăsari a căror terenuri au fost sechestrate de către administrația secesionistă de la Tiraspol. În total cauza a fost intentată la cererea a peste 1 600 de reclamanți și trei companii agricole din Dubăsari. Înalta Curte a constatat încălcarea dreptului de proprietate, fapt de care se face responsabilă Federația Rusă.

În anul 1990, reclamanții și-au privatizat loturile de pământ aflate în apropierea satelor Doroţcaia, Pîrîta, Molovata-Nouă, Pohrebea și Cocieri, situate pe malul stâng al râului Nistru. Cele trei societăți reclamante au arendat mai multe loturi de pământ de la sătenii din zona respectivă. Terenurile sunt situate de-a lungul traseului care face legătura dintre regiunile de nord și de sud ale autoproclamatei republici moldovenești nistrene (rmn).

În perioada anilor 1992 și 1998, reclamanții au avut acces liber la terenurile pe care le dețineau în proprietate sau în arendă. În anul 1998, pretinsele autorități ale „rmn” au instituit în această zonă mai multe puncte de control pentru a verifica transportul produselor agricole de-a lungul „graniței” și au obligat reclamanții să achite diverse taxe și impozite.

În anul 2004, autoritățile „rmn” au declarat că loturile deținute în proprietate sau arendate de reclamanți constituiau proprietate a „rmn”, iar reclamanții puteau continua prelucrarea terenurilor doar cu condiția arendării acestora de la pretinsele autorități. Reclamanții, în calitate de proprietari de drept, au refuzat să semneze impusele contractele de arendă, iar în consecință, accesul lor la terenuri a fost blocat. Reclamanții au depus numeroase plângeri la autoritățile locale din „rmn”, solicitând dreptul de acces la acele terenuri, însă acestea nu au avut vreun rezultat. De asemenea, reclamanții au solicitat intervenția autorităților constituționale din Republica Moldova, a Ambasadei Federației Ruse în Republica Moldova, precum și a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa.

„Curtea a făcut o analiză minuțioasă în ceea ce privește jurisdicția și  a constat că Republica Moldova are jurisdicția și responsabilitatea de a monitoriza și a de apăra dreptului omului în regiunea transnistreană. E foarte important că s-a constat violarea dreptului la proprietate, iar Curtea a menționat că actele așa-numitor reprezentanți de la Tiraspol în ce privește declararea tuturor terenurilor din stânga Nistrului drept proprietate a acestei republici necunoscute, este un act ilegal”, a menționat în cadrul unei conferințe de presă Alexandru Postica, Directorul Programului „Drepturile Omului”, Asociației Promo-LEX.

„Din păcate, din 2004, de la pronunțarea primei hotărâri de încălcare a drepturilor omului în regiunea transnistreană, Federația Rusă nu a încetat să susțină regimul de la Tiraspol, iar Curtea a stabilit că Federația Rusă se face responsabilă asupra faptului că are influență asupra regimului de la Tiraspol. Federația Rusă susține necondiționat regimul și se acoperă cu declarații politice în ceea ce ține de lipsa sa de control asupra regiunii transnistriene”, a precizat și Ion Manole, Directorul Asociației Promo-LEX.

Curtea a dispus încasarea prejudiciilor suportate de către reclamanți din contul Federației Ruse în cuantum total de 2 499 300 Euro. Astfel fiecărui proprietar a fost dispusă încasarea sumei de 1 500 Euro, iar companiilor agricole câte 5 000 Euro. Pentru acoperirea costurilor de reprezentare a fost dispusă încasarea sumei de 20 000 Euro.

Totodată Curtea a dispus că Guvernul rus trebuie să achite prejudiciile materiale companiilor după cum urmează: 115 300 de Euro către Agro-Tiras S.R.L.; 80 500 de Euro către Agro-S.A.V.V.A. S.R.L.; 50 000 de Euro către FP Serghei Popa.

„După 14 ani Curtea Europeană confirmă încălcarea drepturilor la proprietate pentru miile de locuitori din zona de securitate. Totodată, trebuie de menționat faptul că problemele lor încă nu sunt rezolvate. Sperăm că odată cu pronunțarea acestei hotărâri, proprietarii de terenuri vor putea dispune de bunurile lor în mod absolut”, a mai adăugat Ion Manole.

Foto: wikimedia.org