Principală  —  IMPORTANTE   —   Contractul de locațiune a rețelelor…

Contractul de locațiune a rețelelor de transport al gazelor naturale dintre Moldovatransgaz și Vestmoldtransgaz, aprobat de ANRE

Sursa foto: Inquam Photos

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) anunță că a aprobat contractul de locațiune a rețelelor de transport al gazelor naturale semnat între SRL „Moldovatransgaz”, companie fiică a Moldovagaz, și SRL „Vestmoldtransgaz”, deținută de Transgaz România și BERD.

Astfel, SRL „Vestmoldtransgaz” obține, din data de 19 septembrie 2023, nu doar posibilitatea de gestiune a rețelelor de transport pe întreg teritoriul R. Moldova, dar și statutul de operator cu ulterioara certificare la nivel european conform cerințelor Pachetului energetic III.

„În acest context, Agenția menționează faptul că în cadrul procesului de examinare a clauzelor contractului, a fost constatată corespunderea acestuia cu cerințele Directivei 2009/73/CE privind normele comune pentru piaţa internă în sectorul gazelor naturale, precum și cu prevederile Legii nr. 108/2016 cu privire la gazele naturale.

În perioada imediat următoare, în conformitate cu dispozițiile legislației în vigoare, SRL „Vestmoldtransgaz” va depune la ANRE o cerere de certificare conform modelului de operator de sistem independent, proces care după examinarea de către Agenție urmează să fie avizat și de Secretariatul Comunității Energetice”, se spune într-un comunicat al ANRE.

Pe 4 septembrie 2023, Ministerul Energiei al R. Moldova anunța că Vestmoldtransgaz a semnat un contract de locațiune a rețelei de transport a gazelor naturale cu deținătorul acesteia, Moldovatransgaz, companie fiică a Moldovagaz.

Conform instituției, semnarea a fost posibilă în urma modificării legislației, care permite ANRE să demareze din oficiu procedura de separare a companiilor din domeniul gazelor și a unor decizii ale Comisiei Situații Excepționale din iunie și septembrie curent.