• Garanții de sănătate la locul de muncă pentru lucrătorii medicali

  Garanții de sănătate la locul de muncă pentru lucrătorii medicali
  16 aprilie 2020 | 09:38

  „Care sunt garanțiile pe care le au lucrătorii medicali în perioada de pandemie în materie de securitate și sănătate la locul de muncă?”- este una din întrebările care au fost adresate în această perioadă Ziarului de Gardă.

  Tatiana Macovei, avocat partener la Casa de Avocatură Macovei Enachi, doctor în drept, specializată pe domeniul dreptului muncii și a litigiilor de muncă, a explicat, pentru ZdG, care sunt garanțiile legale pe care le au lucrătorii medicali în perioada pandemiei. 

  Tatiana Macovei, avocat partener la Casa de Avocatură Macovei Enachi, doctor în drept

  „La momentul actual, legislația R. Moldova nu are un act normativ unic în care să fie prevăzute toate garanțiile în materie de securitate și sănătate în muncă a personalului medical în contextul COVID-19, acestea fiind dispersate în câteva ghiduri și protocoale, care au fost emise de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS)”, a relatat Tatiana Macovei.

  „Angajatorul este obligat să asigure securitatea şi sănătatea lucrătorilor”

  „Personalul medical, de rând cu alte categorii de salariați, beneficiază de normele generale în materie de protecție a muncii stabilite prin Legea securității și sănătății în muncă. Articolul 9 al acestei legi prevede că angajatorul este obligat să asigure securitatea şi sănătatea lucrătorilor sub toate aspectele ce ţin de activitatea desfăşurată”, a menționat avocata. 

  Ea a explicat, că toți angajații, inclusiv și cei care lucrează în domeniul medical sunt protejați de prevederile ordinului nr. 315 din 25.03.2020 cu privire la măsurile de prevenire a infecției COVID-19 la locul de muncă, emis de MSMPS.

  Tatiana Macovei a precizat că echipamentele de protecție care ar trebui să îl aibă personalul medical care este încadrat în îngrijirea persoanelor suspecte sau bolnave de COVID-19 este indicat în Ghidul practic: managementul complicațiilor severe cauzate de infecția provocată de coronavirus COVID-19, adoptat prin ordinul MSMPS. Acest ghid este destinat medicilor specialişti şi rezidenţi anesteziologi-reanimatologi. 

  La capitolul: echipament de protecție pentru medici, asistente și infirmiere în secțiile ATI (n.r. Anestezie și terapie intensivă) este prevăzut, ca pentru precauții generale, personalul medical ar trebui să poarte halate impermeabile, două perechi de mănuși impermeabile, bonetă și bahile.

   Personalul medical care îngrijește pacienții infectați, la acest set ar trebui să adauge masca N95/PFF2 și ochelari de protecție. 

  Personalul care va efectua diverse manevre generatoare de aerosoli vor purta combinezon, mască PFF3, ochelari de protecție și vizieră.

  „Angajatorul poate fi atras la răspundere”

  Tatiana Macovei a menționat, că angajatorul poate fi atras la răspundere atunci când nu asigură personalul medical cu echipament de protecție corespunzător, sau dacă acesta este de calitate proastă, sau nu corespunde mărimii angajatului și acest lucru duce la contaminarea la locul de muncă a personalului medical.

  „În cazul vătămării sănătăţii salariatului în exercitarea obligaţiilor de muncă, legea cu privire la exercitarea profesiunii de medic prevede că medicul are dreptul să i se repare prejudiciul cauzat prin vătămare a sănătății, în legătură cu activitatea profesională specifică în condiții de permanent risc pentru sănătate și viață”, a precizat avocata.

  De asemenea, ea a menționat că legislația stabilește că măsurile privind securitatea, igiena şi sănătatea în muncă nu vor comporta, în nici o situaţie, obligaţii financiare din partea lucrătorilor. Adică, angajații din sistemul medical nu trebuie să își cumpere echipamentul de protecție din contul său, ci acesta trebuie să fie asigurat de către angajator.

  Pentru raportarea cazurilor de lipsă a echipamentului de protecție corespunzător, personalul medical se poate adresa Inspectoratului de Stat al Muncii, la adresa str. Miron Costin 17/2, mun. Chișinau, MD-2068, tel. 022499400, e-mail: secretariat@im.gov.md.

  „Dacă personalul medical prezintă febră, aceștia vor fi izolați imediat și testați la infecția COVID 19”

  Avocata a explicat că pentru a controla răspândirea infecției cu coronavirus de tip nou în instituțiile medicale, personalul medical trebuie să fie instruit cu referire la respectarea normelor de protecție personală, despre regulile de îmbrăcare și dezbrăcare a echipamentului de protecție. Înaintea începerii lucrului, angajaților din sistemul medical trebuie să li se măsoare temperatura corpului. Dacă personalul medical prezintă simptome de infecție, dintre care face parte febra, aceștia vor fi izolați imediat și testați la infecția COVID-19. Aceste măsuri sunt stabilite în Recomandările pentru managementul controlului infecției cu coronavirus de tip nou (COVID -19) în instituțiile medicale.

  „Cadrul normativ, inclusiv deciziile Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), nu prevăd testarea periodică a cadrelor medicale. La moment, personalul medical este testat la infecția COVID-19 doar dacă prezintă simptome relevante acestei infecții. Testarea gratuită a personalului medical s-a dispus doar la nivelul mun. Chișinău, însă, aceste măsuri sunt necesare de a fi aplicate pe întreg teritoriul R. Moldova, pentru a nu discrimina personalul medical din celelalte localități a R. Moldova”, a menționat Tatiana Macovei.

  Suport consultativ-metodic pentru medicii de familie

  Tatiana Macovei a explicat că ordinul nr. 301 din 23 martie cu privire la aprobarea Protocolului clinic standardizat pentru medicii de familie privitor la infecția de coronavirus de tip nou, garantează medicilor de familie că Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) în comun cu IMSP Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbăˮ va asigura suportul consultativ-metodic în implementarea lui, a precizat avocata.

  Locuri de cazare cu titlu gratuit pentru personalul medical implicat în lupta cu COVID 19 nu sunt prevăzute în actele legale

  „Garanțiilor cu caracter social le-ar putea fi atribuite oferirea locurilor de cazare cu titlu gratuit, pentru personalul medical implicat în lupta cu COVID 19, în scopul evitării expunerii la riscul de îmbolnăvire a membrilor familiilor sale, însă aceste măsuri nu au fost dispuse în dispozițiile CSE”, a precizat avocata.

   De asemenea, ea a menționat că ar trebui să fie stopate acțiunile de hărțuire morală a personalului medical, iar în caz de lezare a drepturilor, medicii se pot adresa la Consiliul pentru egalitate, bd. Ştefan cel Mare şi Sfînt nr. 180 of. 405, mun. Chişinău, MD-2004, e-mail: info@egalitate.md, la Federația Sindicală „Sănătatea”, str. 31 August 1989,  nr. 129, mun. Chișinău, office@sindsan.md, sau în instanța de judecată.

  La 16 aprilie, MSMPS a informat despre confirmarea a 510 cazuri de cazuri de infectare în rândul angajaţilor sistemului de sănătate.

  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Vladimir Putin anunță că Rusia este gata să-l primească pe Volodimir Zelenski pentru convorbiri la Moscova

  Președintele rus Vladimir Putin a declarat joi, 22 aprilie, că Rusia este pregătită să-l primească pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru convorbiri la Moscova, oricând va dori acesta, informează t…
  Vladimir Putin anunță că Rusia este gata să-l primească pe Volodimir Zelenski pentru convorbiri la Moscova

  CE anunță că a lansat două proiecte cu privire la reforma justiției penale în R. Moldova: „Necesitatea accelerării reformelor în domeniul justiției penale este susținută de constatările și recomandările organismelor statutare”

  Membrii Consiliului Europei (CE) au emis un comunicat prin care informează că au lansat joi, 22 aprilie, două proiecte cu privire la reformele în sectorul justiției penale în R. Moldova. Este vorba despre conso…
  CE anunță că a lansat două proiecte cu privire la reforma justiției penale în R. Moldova: „Necesitatea accelerării reformelor în domeniul justiției penale este susținută de constatările și recomandările organismelor statutare”

  România a depășit pragul de 4,5 milioane de doze de vaccin administrate. Peste 87 mii de români s-au vaccinat în ultimele 24 de ore

  Peste 87 000 de români au fost vaccinați împotriva COVID în ultimele 24 de ore. România a depășit joi, 22 aprilie, pragul de 4,5 milioane de doze de vaccin administrate, transmite Digi 24. În ultimele 24 de ore…
  România a depășit pragul de 4,5 milioane de doze de vaccin administrate. Peste 87 mii de români s-au vaccinat în ultimele 24 de ore

  Donații din diaspora pentru concentratoare de oxigen care vor ajunge la persoanele în vârstă din R. Moldova

  Mai mulți moldoveni din diaspora au inițiat o campanie de strângere a donațiilor, pentru a procura concentratoare de oxigen. Acestea ar urma să ajungă în centre medico-sociale unde rezidenți sunt persoanele vâr…
  Donații din diaspora pentru concentratoare de oxigen care vor ajunge la persoanele în vârstă din R. Moldova

  România a scos R. Moldova din „zona galbenă”. Cetățenii moldoveni nu vor trebui să stea în carantină

  România a scos R. Moldova din „zona galbenă”. Astfel, cetățenii moldoveni nu vor trebui să stea în carantină. Lista țărilor pe care România le consideră cu risc epidemiologic ridicat a fost actualizată joi, la…
  România a scos R. Moldova din „zona galbenă”. Cetățenii moldoveni nu vor trebui să stea în carantină