Principală  —  Ştiri  —  Social   —   „Construim cu stafide”. ASP a…

„Construim cu stafide”. ASP a respins mai multe denumiri de companii și de produse din cauza greșelilor

Foto: unimedia.info

„Construim cu stafide”, „Gingașă împărăție bătută cu frișcă” și „Friptură cu arzător” sunt doar câteva dintre denumirile de companii și de produse care au fost respinse de Agenția Servicii Publice (ASP) din cauza greșelilor de limbă.

Potrivit unui comunicat de presă al ASP, în lunile august-noiembrie 2018 au fost aprobate 1.210 denumiri de unități de drept și 803 texte pentru ștampile. În aceeași perioadă au fost verificate, redactate și aprobate 25 de denumiri de străzi pentru autoritățile publice locale.

Totuși, numeroase solicitări au fost repinse din cauza greșelilor de limbă. Cele mai frecvente țin de absența cratimei în cuvinte compuse, folosirea cratimei acolo unde nu este cazul, folosirea improprie a unor termeni, a pleonasmelor, scrierea denumirilor oficiale cu minuscule, dar și utilizarea calchierilor din limba rusă.

De exemplu: agro-alimentar în loc de agroalimentar, vice-director în loc de vicedirector, soluția cea mai ideală în loc de soluția ideală ș.a. În textele de publicitate au fost depistate greșeli precum: Construim cu stafide (rus. Строим с изюминкой), Gingașă împărăție bătută cu frișcă (rus.Нежное королевство взбитых сливок), Ultimele sunt bune (rus.Остатки сладки). În instrucțiuni de utilizare a unor aparate:scoateți pielița plastică în loc de înlăturați pelicula și element de încălzire josnic în loc de element de încălzire inferior. În denumiri de produse: blincuri (rus. блины), coreică de porc în loc de antricot, friptură cu arzător în loc de friptură la grătar. Un răspuns negativ au primit și solicitanții denumirilor de produse: rachiu „Lacrima Basarabiei” și hârtie igienică „Realitate”.

Foto: unimedia.info