Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Condițiile de călătorie în Ucraina.…

Condițiile de călătorie în Ucraina. Informații actualizate

Imagine-simbol

Ambasada R. Moldova în Ucraina a anunțat luni, 21 decembrie, noi condiții de călătorie în Ucraina.

Astfel, cetățenii străini, în conformitate cu prevederile Hotărârii Cabinetului de Miniștri al Ucrainei, începând cu data de 28 decembrie curent ora 00.00, vor putea să intre în Ucraina, inclusiv cu scopul tranzitării teritoriului ucrainean, prezentând obligatoriu la punctul de trecere polița de asigurare medicală, care să acopere costurile unui eventual tratament pentru Covid-19 și/sau costurile privind cheltuielile de carantină.

„Polița de asigurare pentru acoperirea costurilor asociate tratamentului COVID-19 sau observației urmează a fi emisă de o companie de asigurări din Ucraina sau de o companie de asigurări străină, care are reprezentanță în Ucraina. Valabilitatea poliței de asigurare urmează să acopere perioada de ședere în Ucraina”, se arată într-o notă informativă a instituției.

În prezent, potrivit evaluării autorităților ucrainene, R. Moldova se află pe lista statelor cu risc epidemiologic crescut – categoria roșie.

Persoanele care sosesc dintr-un stat aflat în categoria roșie sau care, în ultimele 14 zile, au fost într-o țară din categoria roșie și intenționează să călătorească în Ucraina, vor prezenta la punctul de trecere a rezultatului negativ al testării Covid-19 (prin metoda PCR) efectuat nu mai târziu de 48 ore înainte de trecerea frontierei de stat și emis în limba rusă sau engleză.

În lipsa testării menționate aceste persoane vor intra în carantină timp de 14 zile. Alternativ carantinei, există opțiunea autoizolării la domiciliu, dacă persoana consimte acest lucru prin înscrierea în aplicația Guvernului Ucrainei, „Activ de acasă/Дій вдома” (pentru a utiliza aplicația este necesară o cartelă SIM cu număr UA +380….).

Tranzitarea teritoriului Ucrainei în ambele sensuri de către cetățenii R. Moldova, poate fi realizată în baza prezentării unei dovezi a faptului că aceasta va fi efectuată în decurs de 48 ore (drept exemplu poate servi biletul de călătorie cu autocarul, biletul de călătorie cu avionul) și a poliței de asigurare medicală, care să acopere costurile unui eventual tratament pentru Covid-19 și/sau costurile privind cheltuielile de carantină, emisă de o companie de asigurări din Ucraina sau de o companie de asigurări străină, care are reprezentanță în Ucraina.