Principală  —  IMPORTANTE   —   Concluziile anchetei interne pe marginea…

Concluziile anchetei interne pe marginea cazului tinerei care a avortat singură în veceu la IMC: „Întâmplător” s-a admis ca pacienta să-și procure singură medicamentele pentru avort

Membrii Comisiei care au analizat cazul tinerei care a avortat singură în veceul IMșC: Iurie Dondiuc, medic obstetrician-ginecolog și șeful Spitalului Clinic Municipal nr.1, Boris Gîlca, Secretarul de Stat al MSMPS, Sergiu Gladun, șeful Secției Ginecologie

La începutul acestui an, o tânără a Anenii Noi a povestit despre cum fost nevoită să avorteze singură în toaleta de la Institutul Mamei și Copilului din Chișinău, fiindu-i refuzat ajutorul personalului acestei instituții.  Astăzi, 9 ianuarie 2018, la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a fost susținută o conferință pe marginea rezultatelor anchetei interne despre cazul relatat de pacienta internată la Institutul Mamei și Copilului, care a acuzat faptul că a avortat singură în veceu.

Iurie Dondiuc, medic obstetrician-ginecolog și șeful IMSP Spitalul Clinic Municipal Nr. 1:  „Comisia a ajuns la unele concluzii, informându-se din documentele medicale, de la personalul medical, de la conducerea IMSC.  În primul rând, a avut loc un avort, și nu o naștere. S-a întâmplat asta din cauza unui examen planificat. La examenul ultrasonografic s-au depistat anomalii de dezvoltare a fătului. Pacienta a fost redirecționată la IMSC pentru confirmarea prezenței acestei anomalii și luarea unei decizii în continuare. Aici, a fost spitalizată, examinată și s-a constat la acest făt malformații a organelor interne. Ulterior, pacienta a fost examinată de specialiști geneticieni. În asemenea cazuri, așa prevăd standardele internaționale, este posibil de făcut întreruperea sarcinii, cu acordul nemijlocit al femeii. Ceea ce a fost efectuat, pacienta dându-și acordul. Avortul nu e atât de simplu. E necesar de provocat contracții uterine. Ceea ce a fost efectuat, în conformitate cu prevederile standardului național. Ceea ce se referă la recomandarea procurării unor medicamente (Medabon, n.r. )- a avut loc, într-adevăr, necătând că instituția medicală  are medicamente, atât în farmacia spitalului, cât și în secție. Acest lucru nu trebuia să se întâmple. De asemenea, avortul în veceu nu trebuia să se întâmple. Dar avortul durează uneori și mai mult timp, proces în care femeia are anumite senzații și trebuie să facă și anumite acte fiziologice. Probabil, pacienta a avut unele acte fiziologice și le-a confudat. Totuși, acest lucru trebuia să aibă loc în salon. Printre lacune se numără informarea insuficientă pacientei, medicul de gardă nu a vizitat pacienta în salon suficient, trebuia aplicată poate o analgezie pentru o diminuare a durerilor mai vastă. Asta nu a avut loc și a provocat nemulțumiri evidente din partea pacientei”.

Sergiu Gladun, director IMSP: „Ancheta internă a constat aceeași serie de încălcări, ca și cea ministerială – încălcări legate cu probleme legate etică și deontologie, mai puțin cu lucrul curativ.  S-au depistat încălcări grave de regulament. Vom face în viitor un ordin de sancționare. Astfel,  sora principală, șeful ginocologie, asistenta medicală de gardă sunt pedepsiți cu eliberarea din funcție, iar cu mustrare aspră  sunt pedepsiți- medicul de gardă obstetrician- ginecolog, care a fost pe 13 -14 decembrie de serviciu și directorul centrului perinatal. Se desfășoară anchete inițiate inițiate de poliție și procuratură. În numele IMSP regret profund și condamn orice încălcări și devieri în comportament admise de oricare dintre lucrătorii medicali din cadrul instituției”.

Boris Gîlca, secretar general de stat:  Ca să schimbăm sistemul, trebuie să schimbăm oamenii, să avem atitudine și compasiune față de pacient. A fost destul acest caz ca să luăm atitudine. Încurajez pacienții să raporteze cazurile de erori.  Noi vrem să mergem pe calea corectă în efectuare procedurii medicale, cu respectarea bunului simț, a compasiunii, a eticii și deontologiei medicale. (…) Pacienta a primit o prescripție verbală, și nu în scris „.

S-a precizat că întâmplător” s-a admis ca pacienta să-și procure singură medicamentele pentru avort și că secția unde s-a petrecut acest caz are un management defectiv, iar șeful secției a făcut abateri de la norme, inclusiv privind informarea și consilierea pacientei.

Comisia pentru acest caz a fost formată din Iurie Dondiuc, dr. Ion Bolocan, dr. Rodica Grama, Maria Ursachi, moașa principală, Spital clinic municipal, nr.1.

Detalii aici: Mărturiile tinerei care a născut singură, în baie la Institutul Mamei și Copilului: „M-au ajutat să îmi ucid orice speranță de a mai da naștere unui copil”