Comisia Europeană solicită R. Moldova să ia măsuri pentru a beneficia în continuare de regimul liberalizat de vize

În urma evaluării îndeplinirii criteriilor de referință privind liberalizarea vizelor, Comisia Europeană a transmis mai multor state din regiunea Balcanilor de Vest şi din Estul Europei care nu sunt membre ale UE, inclusiv Republicii Moldova, să întreprindă măsuri și eforturi sporite pentru a combate corupția, crima organizată și migrația ilegală, pentru a beneficia în continuare de regimul liberalizat de vize.

„Călătoriile fără vize cu partenerii noștri din Balcanii de Vest și Europa de Est sunt o mare realizare, care aduce beneficii pentru ambele părți. De asemenea, aceasta vine cu responsabilități și obligați. Salut faptul că toate țările în cauză continuă să-și îndeplinească obligațiile, dar sunt necesare eforturi rapide și sporite pentru a continua stoparea migrației ilegale și pentru combaterea corupției și a crimei organizate”, a menționat Comisarul pentru migrație, afaceri interne și cetățenie, Dimitris Avramopoulos.

Cerințele Comisiei Europene sunt adresate următoarelor state: Albania, Bosnia, Georgia, Macedonia, Muntenegru, Republica Moldova, Serbia şi Ucraina. Toate cele 8 țări au luat măsuri pentru a aborda migrația ilegală, însă în opiniai Comisiei sunt necesare eforturi suplimentare pentru îmbunătățirea și asigurarea rezultatelor durabile.

Comisia Europeană atrage o atenție deosebită R. Moldova și Ucrainei. Aceasta precizează că sunt necesare acțiuni imediate în ceea ce privește combaterea corupției în cele două țări vecine.

„Grupurile criminale organizate din cele 8 țări activează într-o gamă largă de activități criminale în UE, inclusiv traficul de bunuri ilicite, criminalitatea proprietății, spălarea banilor, traficul de ființe umane, droguri, contrabanda cu migranți și criminalitatea informatică. În timp ce Moldova a întreprins unele acțiuni împotriva spălării banilor așa cum au fost identificate în primul raport în decembrie 2017, Moldova trebuie să ia imediat măsuri urgente în lupta împotriva corupției. Sunt necesare mai multe eforturi din partea Ucrainei în lupta împotriva corupției pentru a asigura punerea în aplicare a reformelor anterioare și pentru a aborda recomandările emise în decembrie 2017”, se precizează într-un comunicat de presă al Comisie Europene.

Pe 13 noiembrie curent, în Parlamentul European a fost dezbătut un raport care evaluează punerea în aplicare a Acordului de Asociere dintre R. Moldova și Uniunea Europeană. Potrivit raportului, țara noastră se opune valorilor fundamentale legate de standardele democratice, iar europarlamentarii ar urma să solicite în continuare oprirea asistenței financiare până când nu va fi înregistrat un progres semnificativ în ceea ce privește standardele democratice.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *