Principală  —  Blog  —  Cititorul de gardă   —   Cititorul de Gardă/ Stimate, scumpule,…

Cititorul de Gardă Stimate, scumpule, dragule, Ioane!

 Stimată redacție, mă aflu la Montreal și voi reveni acasă doar pe 08 aprilie. Deoarece sunt la prea mare depărtare și nu pot comunica altfel cu prietenul meu care, la 23 martie, împlinește vârsta de 80 de ani, am decis să-i trimit această scrisoare, dacă ați binevoi să o publicați. Prietenul meu e Ion Boțan, din Mingir, Hîncești, care e și prietenul fidel al Ziarului de Gardă. Știu că această scrisoare, publicată în ZdG, i-ar da putere de viață.

Dragul meu prieten!

Vreau să-ți spun aici că prietenia noastră care s-a înfiripat, s-a betonat și a rezistat este un caz deosebit.

Mă tem să folosesc cuvântul fericit, deoarece, socot eu, fericirea supremă a omului este viața lui pe pământ, celelalte sunt bucurii, tristețe, succese ori insuccese. Întâlnirea noastră a fost o întâmplare norocoasă pentru ambii.

Nici tu și nici eu nu ne-am abătut de pe drumurile pe care ne-am pornit și, cum frumos spune Adrian Păunescu în poezia „Pacient”, ,,Mi-am investit și nervi și viață/ Pe drumul care m-a ademenit/ Și-am acceptat să dorm pe copci de gheață/ Și să trăiesc pe muche de cuțit”. Nu pot uita ultimul rând al acestei poezii – „Și să mă scuipe-n față un tâmpit“. Atât de mult mi-a intrat în suflet și în memorie acest vers, pentru că e și despre mine, și despre Dumneata. Ne-au scuipat în față mulți tâmpiți, unii dintre care, peste mulți ani, au înțeles că am avut dreptate.

Victor Hugo, în „Ultimul cuvânt”, spune: „Când toți se vor feri de cel bătut de soartă/ Voind a fi pe plac tiranului cumplit”… Noi am trăit timpuri foarte grele, când toți se fereau, fugeau de noi ca să placă directorului școlii și tiranului cumplit – regimului ruso-moldo-comunist. Hugo încheie poezia cu: „Printre alții mii nicicând n-oi șovăi/ Al zecelea voi fi, când vor rămâne zece/ Iar unul rămânând, acela eu voi fi”.

Am trăit timpuri în care noi doi rămăsesem singurii luptători deschiși în fața tiranilor.

Întâlnirea noastră, prietenia noastră, pentru mine a fost o treaptă nouă de înălțare intelectuală, care a fortificat personalitatea mea și pentru aceasta îți exprim sincera mea recunoștință, sincerele mele mulțumiri și, la împlinirea a 80 de ani de viață, îți doresc mulți ani cu o sănătate fizică viguroasă și îți mai doresc ca mintea să-ți fie mereu gânditoare și sănătoasă, atâta timp cât îți va fi dat să trăiești și mai doresc ca tinerețea spirituală să-ți învingă mereu bătrânețea fiziologică.

Cu stimă și profund respect cel care îți este prieten – Grigore Duluță, 2 martie 2023, Montreal.