Principală  —  IMPORTANTE   —   Cine sunt membrii comisiei din…

Cine sunt membrii comisiei din partea Guvernului care vor alege doi judecători constituționali

Sursă foto: tvrmoldova.md

Guvernul a format o comisie de concurs, constituită din opt membri, care va selecta doi judecători constituționali din cei 24 de candidați care au depus dosarele de participare în concurs.

Componența comisiei:

  • Maia Sandu – prim-ministră, președinte al Comisiei
  • Olesea Stamate – ministră a Justiției
  • Roman Cazan – secretar general adjunct al Guvernului
  • Mihail Cotorobai – Avocatul Poporului
  • Nicolae Osmochescu – expert în drept public, doctor în drept, profesor universitar, ex-judecător al Curții Constituționale
  • Octavian Cazac – doctor în drept, conferențiar universitar
  • Vladislav Gribincea – președinte al Asociației Obștești „Centrul de Resurse Juridice”
  • Iulian Groza – director executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE)

În concursul organizat de Guvern pentru suplinirea a două fotolii de judecător la Curtea Constituțională s-au înscris 24 de candidați.

Componența Curții Constituţionale e de șase judecători, aceștia fiind numiţi pentru un mandat de 6 ani. Doi judecători sunt numiţi de Parlament, doi de Guvern şi doi de Consiliul Superior al Magistraturii. Judecătorii Curții Constituţionale aleg, prin vot secret, preşedintele acesteia.

La 20 iunie, cu o zi înainte ca membrii Comisiei de la Veneția să publice avizul critic referitor la deciziile din 7-9 iunie ale Curții Constituționale, care ar fi fost adoptate în favoarea PDM, președintele instituției, Mihai Poalelungi, și-a dat demisia.

La 26 iunie, ceilalți cinci membri ai CC (Aurel Băieșu, Raisa Apolschi, Artur Reșetnicov, Corneliu Gurin și Veaceslav Zaporojan) au demisionat in corpore, fără a comenta avizul Comisiei de la Veneția, care a stipulat expres că între 7-8 iunie nu existau condiții de dizolvare a Parlamentului, iar judecătorii constituționali nu au respectat propriile proceduri și principiul egalității părților în cazul crizei politice.