Principală  —  IMPORTANTE   —   Cine sunt cei 11 candidați…

Cine sunt cei 11 candidați care se vor șefi ai Agenției pentru Supraveghere Tehnică și cine ar fi favoritul cursei

Foto: ast.gov.md

Ministerului Economiei și Infrastructurii (MEI) este în căutarea unui nou director pentru Agenția pentru Supraveghere Tehnică (AST), care a rămas anul trecut fără un șef. În concurs au fost admiși mai mulți candidați, printre care se numără fostul șef al Agenției, Ghenadie Sajin, actualul director interimar, Tudor Țurcanu, dar și mulți angajați din cadrul AST.

Anunțul cu privire la lansarea concursului pentru șefia AST a fost lansat la sfârșitul lunii aprilie. În urma evaluării dosarelor, în concurs au fost admiși, în total, 11 candidați.

Potrivit surselor Ziarului de Gardă, favorit al cursei nu ar fi Ghenadie Sajin, cel care a renunțat anul trecut la această funcție, ci actualul șef interimar al Agenției, Tudor Țurcanu.

Țurcanu ocupă funcția de șef interimar al AST după ce din funcția respectivă a demisionat Ghenadie Sajin. Țurcanu activează în cadrul AST din 2006, fiind și șef al Direcţiei Volumelor si Costurilor Lucrărilor în Construcții. Înainte de a venit la AST, acesta a fost director comercial la SRL Clim-Teren și SRL Inter-DIm, dar și șef al direcției Centrul pentru Combaterea Crimelor și șef al Direcţiei Departamentul Control Financiar și Revizie.

Tudor Țurcanu are 62 de ani, iar conform condițiilor concursului, nu pot ocupa funcția respectivă persoanele care au împlinit vârsta de 63 de ani. Respectiv, în caz că este ales drept noul șef al AST, Țurcanu nu își va putea exercita complet mandatul.

Condițiile concursului

Un alt candidat în concurs este Ghenadie Sajin. Acesta a fost administrator al companiei Finpar Invest, controlată de familia Plahotniuc. Acesta vrea să revină la șefia AST după ce a renunțat la această funcție anul trecut, atunci când a fost instalat în funcția de președinte al raionului Ialoveni. Sajin declara atunci că nu preconizează să demisioneze din funcția de director al AST, însă ulterior, la o zi distanță, a și fost numit președinte de raion. Sajin a fost numit în aprilie 2015, director al Inspecției de Stat în Construcții. În 2018, acesta a devenit șef al Agenției pentru Supraveghere Tehnică, instituție care a preluat funcțiile Inspecției.

Ghenadie Ababii este inginer constructor de profesie și a fost șef al Direcției autorizații și disciplină în costrucții a Primăriei Chișinău, atunci pe când primar al capitalei era Dorin Chirtoacă. Acesta s-a regăsit pe lista Partidului Liberal la funcția de consilier în Consiliul Municipal Chișinău pentru alegerile locale din 2015. Anterior acesta a activat și în calitate de administrator al SRL „Condevis”.

Afanasie Dascalescu figurează în calitate de administrator al companiei de construcții „Dansicons”, a cărui fondator este fostul deputat Iurie Dîrda.

Iurii Socol este din 2013 director al Institutului Național de Standardizare. A activat anterior în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, dar și la Universitatea Tehnică a Moldovei.

Printre aspiranții la fotoliul de șef se numără și câțiva angajați ai Agenției. Cernăuțanu I. activează în calitate de șef al Direcției Supraveghere Tehnică Centru, AST, iar Ion Curmei este șef adjunct al Direcției Supraveghere Tehnică Centru, AST. La rândul său, Victor Gandrabur este specialist principal al  Inspecției Teritoriale în Construcții „Centru” mun. Chișinău.

În concurs mai participă Gheorghe Creizan, specialist principal în cadrul Primariei mun. Orhei, dar și Gheorghe Sobienski-Camerzan, fost avocat.

Cei 11 candidați urmează să susțină la 28 mai proba scrisă din concurs.