Principală  —  Ştiri  —  Social   —   (VIDEO) Cine răspunde de calitatea…

(VIDEO) Cine răspunde de calitatea alimentelor livrate în grădinițe?

Primăria Chișinău continuă seria de dezbateri publice cu părinții copiilor din instituțiile preșcolare. La discuția organizată la pretura Buiucani, părinții au vrut să afle cine răspunde de calitatea alimentelor livrate în grădinițe. Iată ce le-a răspuns edilul capitalei.

Sursa Video: www.ZdG.md

Marți, 14.02.2017, în cadrul preturii sectorului Buiucani, a avut loc o nouă discuție cu tematica „Organizarea alimentației copiilor în instituțiile de educație timpurie”, organizată la propunerea Primăriei Chișinău. La întrunire au participat primarul general al mun.Chișinău, Dorin Chirtoacă, șeful-interimar al direcţiei generale educaţie, tineret şi sport, Alexandru Fleas, șefa interimară a direcției din sectorul Buiucani, mai mulți administratori de grădinițe și părinți.

Una dintre mămicile prezenta la întrunire a vrut să știe cine se ocupă de verificarea calității produselor alimentare livrate grădinițelor din Chișinău:

”Avem noi pe cineva care monitorizează calitatea produselor procurate, până la depozitare și prepararea lor. Unde sunt crescute, cu ce sunt udate, cum sunt spălate și transportate. Vorbim despre calitatea produselor din carne, lapte, brânzeturi, fructe etc. Pentru că de la calitate pornesc toate celelalte”, a întrebat mămica.

Primarul Dorin Chirtoacă a răspuns cu o întrebare: ”De ce sunt hoți care fură, de ce sunt criminali care omoară?”

”Ăștia suntem noi, produsul Uniunii Sovietice, homus sovieticus. De calitate răspund trei persoane: Directorul instituției, magazierul și asistentul medical, ei sunt cei care primesc marfa. Până la aceste persoane, răspunde agentul economic prin faptul că el a câștigat licitația și are un contract de livrare.” a declarat edilul capitalei.

”Deci nimeni nu răspunde…”, a constatat cineva din sală.

”Eu vă spun cum e după lege, când un agent economic ce are un contract cu Direcția de Învățământ pentru prestarea acestui serviciu, având certificarea necesară în domeniu, răspunde pentru fiecare cireașă, roșie, castravete livrat la instituție. Dacă el livrează marfă necalitativă, atunci acele persoane din instituție, care recepționează marfa, trebuie să constate aceste nereguli într-un proces verbal, scriu plângere la Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor și la alte instituții, agentul economic este verificat, iar dacă se depistează ca are încălcări, este trecut în lista neagră și nu mai poate participa după asta la licitații pentru a contracta servicii în acest sens. Acesta este mecanismul legal, când oamenii au frică de lege și răspund pentru faptele lor”, a completat Dorin Chirtoacă.

La începutul lunii februarie, membrii Comisiei parlamentare în frunte cu deputatul socialist Radu Mudreac au efectuat mai multe controale inopinate la grădinițele din capitală, dar și la cele din raioane, scrie Jurnal de Chișinău. Potrivit deputaților, în urma acestor examinări nu au fost depistate probleme majore, s-a descoperit însă că majoritatea instituțiilor nu au fost verificate de autoritățile responsabile decât după declanșarea anchetei Centrului Național Anticorupție.
Pe 7 februarie, deputații au vizitat patru grădinițe din raioanele Criuleni, Strășeni și Orhei. Ca rezultat, a fost depistată lipsa înscrierilor în registrele de primire a produselor alimentare, carne de vită recepționată cu termenul de valabilitate la limita expirării, condiții neconforme de păstrare a produselor etc.

(VIDEO) Dorin Chirtoacă despre taxele care se percep de la părinți în grădinițe