Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Cinci tineri din Franța pornesc…

Cinci tineri din Franța pornesc într-o călătorie pe biciclete spre R. Moldova, pentru o cauză nobilă

Duminică, 10 iunie 2018, cinci tineri francezi pornesc într-o călătorie pe biciclete care va dura trei luni și are ca punct final localitatea Zberoaia din R. Moldova. Astfel, ei vor parcurge 3 500 km, trecând prin 8 țări europene, cu scopul final de a ajuta cei 150 de copii ai școlii Zberoaia cu echipament școlar și sportiv.

Pentru a-și realiza proiectul, tinerii au creat asociația Wizzem, a se citi „with them”, adică „cu ei” – cei 150 de copii din școala Zberoaia. Pe lângă colectarea donațiilor financiare pentru procurarea materialelor școlare și sportive la fața locului, cei cinci tineri francezi vor rămâne o lună în Zberoaia pentru a propune celor 150 de elevi ai școlii din Zberoaia diferite activități sportive, le vor face cunoscută cultura franceză dar și ei vor cunoaște câte ceva din cultura R. Moldova.

Școala din Zberoaia a fost selectată de Alianța Franceză din Moldova, partenerul proiectului. Aceasta a fost selectată din considerentul că acolo se predă limba franceză, iar necesitățile sunt stringente – sunt copii orfani, sau care locuiesc cu vecinii sau alți membri din familie, părinții lor fiind plecați în străinătate pentru a-și câștiga traiul.

Jérémy, Chloé, Julien K., Justine și Julien L. nu-și doresc ca aventura lor să se încheie la sfârșitul sejurului în R. Moldova. Astfel, aceștia au contactat două școli primare franceze, cea din Vallesvilles din regiunea Haute-Garonne și cea din Seyches, regiunea Lot-et-Garonne pentru a lansa un schimb de rechizite școlare, desene și scrisori între copiii francezi și elevii din R. Moldova, sperând să pună bazele unui schimb școlar care va lua amploare în viitor.

Satul Zberoaia este o localitate în raionul Nisporeni. Conform recensământului din anul 2004, populația este de 1 866 locuitori. Localitatea se află la  84 km de Chişinău.

Menționăm că în 2017, femeile au constituit mai mult de jumătate din toți migranții internaționali în 100 de țări sau zone cu Letonia, Muntenegru, Nepal și R. Moldova printre țările cu cele mai mari cote, se arată într-un raport al Națiunilor Unite. În rândul ţărilor europene Moldova este țara cu cel mai înalt nivel de migrare a populației peste hotare, în special în scop de muncă, iar condițiile socio-economice, instabilitatea politică din R. Moldova, nu creează premise pentru diminuarea acestui fenomen, se spune într-un raport BNS din 2015 privind profilul femeilor migrante.

Sursa foto: Association Wizzem