Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Cetățenii moldoveni stabiliți în Spania…

Cetățenii moldoveni stabiliți în Spania vor putea să beneficieze de pensii din ambele țări. Ratificarea Acordului în domeniul securității sociale dintre R. Moldova și Spania, susținută de Guvern

Guvernul a aprobat, la ședința de miercuri, 24 august, proiectul hotarârii cu privire la aprobarea proiectului de lege pentru ratificarea Acordului în domeniul securității sociale dintre R. Moldova și Spania, semnat la 21 iulie, la Madrid.

Acordul se va aplica persoanelor care sunt sau au fost asigurate în conformitate cu legislația ambelor sau unuia dintre statele parte la Acord.

„În temeiul Acordului, persoanele îndreptățite vor beneficia de pensii pentru limită de vârstă, pensii de dizabilitate cauzată de o afecţiune generală, pensii şi indemnizaţii de dizabilitate în urma accidentelor de muncă sau cauzată de boli profesionale și pensii de urmaș”, menționează Executivul.

Conform prevederilor Acordului, la stabilirea dreptului la pensie se vor însuma perioadele de asigurare realizate pe teritoriul ambelor părți.

Totodată, fiecare stat contractant va achita partea de pensie calculată pentru perioada de activitate realizată pe teritoriul propriu. Partea de pensie se va exporta persoanei pe teritoriul statului în care aceasta domiciliază.

În prezent, R. Moldova a semnat acorduri bilaterale în domeniul securității sociale cu 17 state, dintre care 14 sunt în vigoare.