Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Certificatul medical, eliminat din lista…

Certificatul medical, eliminat din lista actelor pentru admiterea la studii

Certificatul medical va fi exclus din lista actelor obligatorii la admiterea în instituțiile de învățământ profesional tehnic și superior. Un ordin în acest sens a fost semnat ieri, 17 iulie, de către ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ala Nemerenco, și ministra Educației, Culturii și Cercetării, Liliana Nicolaescu-Onofrei. 

Documentul exclude examenul medical obligatoriu și prezentarea adeverinței medicale (nr. 086/ e) la concursul de admitere. Excepție fac înstituțiile în care specialitățile presupun condiții fizice speciale. 

„Măsura are menirea de a eficientiza admiterea în învățământul profesional tehnic și superior, de a asigura dreptul constituțional nelimitat la studii fără condiționalități,  de a asigura respectarea dreptului la confidențialitate și protecția datelor cu caracter personal. Astfel, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) își propune să reducă povara instituțiilor medicale care, pe lângă fluxul sporit de pacienți, sunt nevoite să facă față numărului mare de solicitanți de certificate, care diminuează accesul oamenilor la serviciile de sănătate”, se arată într-un comunicat emis de MSMPS. 

Nemerenco motivează decizia prin faptul că fiecare absolvent are dreptul la studii și că aceasta nu depinde de starea lui de sănătate.

„Noi suntem obligați să-i asigurăm acest drept nelimitat fără nicio condiționalitate. De asemenea, trebuie asigurată respectarea dreptului la confidențialitatea și protecția datelor cu caracter personal, astăzi forma 086/e fiind pestriță cu date despre starea sănătății tinerilor”, a scris ministra pe pagian sa de Facebook.

Acțiunile se vor realiza în conformitate cu Legea nr. 411/1995 Ocrotirii sănătății, Codului Educaţiei al Republicii Moldova nr. 152/2014, Legii nr. 133/2011 privind protecţia datelor cu caracter personal. 

În Republica Moldova sunt  89 de centre de excelență, colegii  și școli profesionale  și 26 de universități de stat și private. 

Foto: tv8.md