Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, despre…

Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, despre propunerea deputaților de a mări indemnizația pentru creșterea copilului

După ce un grup de deputați din Parlament au înaintat un proiect pentru a mări indemnizația pentru creșterea copilului cu scopul revenirii mai rapide la locul de muncă, Centrul Național de Studii și Informare pentru Problemele Femeii Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD) a venit cu o reacție publică în care accentuează importanța reformării structurale a concediului de îngrijire a copilului.

Potrivit CPD, concediului de îngrijire a copilului, eșuează din toate punctele de vedere pentru că nu motivează cuplurile să aibă numărul dezirabil de copii, nu-i motivează pe tați să participe și ei la îngrijirea copiilor, reprezintă o povară pentru angajatori, dar și creează premise pentru discriminarea femeilor de vârstă reproductivă atunci când vor să se angajeze.

În acest context, CPD consideră că orice reformă a concediului de îngrijire a copilului trebuie să abordeze următoarele aspecte:

1. Flexibilitate maximă, perioadă mai scurtă și mai bine plătită. Dat fiind situaţia pe piaţa muncii şi cea demografică, reforma concediului de îngrijire a copilului trebuie să încurajeze reîntoarcerea cât mai rapidă a mamelor pe piaţa muncii. Astfel, sistemul trebuie să ofere maximă libertate părinţilor să decidă perioada când vor beneficia de respectivul concediu, ținând cont de întreg spectru de solicitări și nevoi a acestora.

2. Măsuri de ȋncurajare a ambilor părinţi să beneficieze de concediul de ȋngrijire a copilului. Prin: aplicarea „cotei pentru taţi” (father’s quota), ce reprezintă politica care rezervă exclusiv tatălui o anumită perioada din concediul parental şi ea nu este transferabilă (dacă tatăl nu o utilizează, atunci familia pierde perioada respectivă) şi oferirea suplimentelor financiare acelor taţi, care optează să beneficieze de concediul parental mai mult decât perioada minimă prevăzută.

3. Mai multe servicii de creşă pentru copiii cu vârsta de 0-3 ani. Autorităţile Centrale ar trebui să îşi asume o ţintă de 50% de acces la creşe până în anul 2020. Experienţa de succes a Republicii Moldova în extinderea accesului la serviciile de educaţie preşcolară (în anul 2001, rata de acoperire cu servicii preşcolare în mediul rural era de 38,6%, iar în 2012 aceasta a ajuns la 71,4%) arată că doar o intervenţie semnificativă din partea autorităţilor centrale poate garanta un progres în acest sens.

Deputații propun ca din 1 ianuarie 2019 cuantumul lunar indemnizației pentru creșterea copilului să fie modificat după cum urmează:
– 35% din baza de calcul, dar nu mai puțin de 1000 de lei pentru fiecare copil pe întreaga durată a concediului pentru îngrijirea copilului până la împlinerea vârstei de 3 ani;
– 70% din baza de calcul, dar nu mai puțin de 2000 de lei pentru fiecare copil în primele 12 luni în cazul duratei concediului pentru îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani;
– 35% din baza de calcul, dar nu mai puțin de 480 de lei pentru fiecare copil în anul doi în cazul duratei concediului pentru îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani.

În redacția actuală legea prevede că suma lunară a indemnizaţiei pentru creşterea copilului constituie 30% din baza de calcul, dar nu mai puţin de 540 de lei pentru fiecare copil.