Cele mai solicitate meserii pe piața muncii din R. Moldova, conform ANOFM

Pentru persoanele cu nivel de instruire secundar profesional și pentru muncitorii necalificați, meseria de cusător rămâne a fi cea mai solicitată de către angajatorii din R. Moldova. Numărul solicitărilor specialiștilor de această meserie a constituit, la sfârșitul lunii iunie, 18% din numărul locurilor vacante aflate la evidența Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM). Dintre persoanele cu nivel de instruire superior şi mediu de specialitate, cei mai solicitați sunt specialiștii în învățământ și cei în domeniul sănătății.

Conform situației din 25 iunie, curent, în baza de date ANOFM la evidență erau 14 060 de locuri de muncă vacante. Cele mai multe locuri de muncă vacante sunt însă în mun. Chișinău, peste 5 000 la număr.

Pentru persoanele cu nivel de instruire superior şi mediu de specialitate ANOFM anunță că sunt disponibile 3 093 locuri de muncă vacante, constituind circa 22% din numărul total de locuri vacante. Cei mai căutați sunt specialiștii în învățământ, 676 de locuri vacante, dintre care:

  • educator învăţământ preşcolar/primar –390
  • profesor învăţământ liceal/postliceal – 74
  • profesor învăţământ gimnazial/primar – 73
  • maistru-instructor/instructor – 22
  • psiholog – 21
    etc.

Pe locul doi se plasează specialiștii în domeniul sănătății: 514 locuri vacante. Cei mai solicitați sunt asistenții medicali − 203 funcții vacante, medici specialiști − 149 de locuri vacante.

Pentru persoanele cu nivel de instruire secundar profesional și pentru muncitorii necalificați, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă oferă 10 967 locuri de muncă, ceea ce constituie 78% din numărul total de locuri de muncă vacante. La această categorie, cei mai căutați sunt lucrătorii în industria textilă și confecții − 3 013 locuri vacante, dintre care 2 564 pentru specialitatea de cusător.

ANOFM anunță și 1 192 de funcții vacante pentru lucrători calificați în întreprinderi industriale: electrosudori, lăcătuși, strungari, cizmari, etc.

Totodată, sunt oferite locuri de muncă și pentru muncitori necalificaţi: aproape 3 000 e funcții vacante pentru muncitori auxiliari, muncitori necalificați în agricultură, grădinărit, ajutori de educator, hamali, măturători, paznici etc.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *