Cei mai bogați 26 de oameni din lume au o avere cât alte 3,8 miliarde de oameni

Cei mai bogați 26 de oameni din lume au o avere echivalentă cu cea deținută de 3,8 miliarde de persoane care constituie jumătatea cea mai săracă a planetei, dezvăluie un nou raport.

Raportul anual lansat de organizația de dezvoltare Oxfam în cadrul deschiderii Forumului Economic Mondial de la Davos, arată că anul 2018 a fost unul în care bogații au devenit mai bogați, iar săracii mai săraci, transmite The Guardian.

Decalajul dintre cei săraci și cei bogați devine din ce în ce mai mare, lucru care împiedică lupta împotriva sărăciei. În document se arată că introducerea unui impozit pe avere de 1% ar aduce venituri de aproximativ 418 miliarde de dolari pe an – suficient pentru a educa fiecare copil care în prezent nu frecventează o școală, dar și pentru a oferi îngrijiri medicale care ar duce la evitarea a 3 milioane de decese.

Oxfam mai arată că bogăția a peste 2200 de miliardari de pe glob a crescut cu 900 miliarde de dolari în 2018 – sau 2,5 miliarde de dolari pe zi, în timp ce averea populației sărace a scăzut cu 11% în 2018.

Numărul miliardarilor care dețin o avere cât jumătate din populația săracă a lumii a scăzut de la 43 în 2017 la 26 anul trecut. În 2016 numărul acestora era de 61.

Alte lucruri dezvaluite in raport:

  • În cei 10 ani de la criza financiară mondială, numarul miliardarilor practic s-a dublat;
  • În perioada 2017 – 2018 o persoana a devenit miliardară la fiecare două zile;
  • Cel mai bogat om de pe planeta, Jeff Bezos, șeful Amazon avea, la finele lui 2018, o avere estimată la 112 miliarde de dolari, adică 98,5 miliarde de euro. 1% din averea sa corespunde bugetului de sănătate al Etiopiei (o țară cu 105 milioane de locuitori), susține Oxfam.

Oxfam a declarat că metodologia sa de evaluare a decalajului dintre cei bogați și cei săraci se bazează pe datele privind distribuția bogăţiei globale furnizate de Credit Suisse, pentru perioada iunie 2017- iunie 2018. Averea miliardarilor a fost calculată în baza datelor Forbes din martie 2018.

 

Foto: Forbes.com

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *