Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Cehia a transferat alte peste…

Cehia a transferat alte peste 8 milioane de lei pentru Fondul de reducere a vulnerabilității energetice

Republica Cehă a suplinit Fondul de reducere a vulnerabilității energetice, prin care statul compensează facturile cetățenilor la energie, cu circa 8,4 milioane de lei, anunță Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

Suportul financiar a fost deja transferat în contul Fondului, gestionat de Ministerul Finanțelor, a informat ambasadorul Cehiei la Chișinău, Stanislav Kázecký, care a avut o întrevedere cu ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu.

„Vreau să mulțumesc Guvernului Republicii Cehe pentru sprijinul acordat țării noastre atât în reducerea vulnerabilității energetice, cât și în derularea altor programe și inițiative sociale. Datorită contribuției statului ceh, până în prezent, am reușit să implementăm mai multe proiecte axate pe dezinstituționalizarea persoanelor cu dizabilități și facilitarea incluziunii sociale a acestora, diversificarea serviciilor sociale acordate persoanelor vârstnice și persoanelor care necesită îngrijiri de lungă durată. De asemenea, vreau să remarc suportul Cehiei în gestionarea crizei provocate de conflictul armat din Ucraina și în acordarea asistenței persoanelor refugiate din țara vecină”, a spus Alexei Buzu.

Fondul de reducere a vulnerabilității energetice a fost instituit începând cu 1 septembrie 2022, cu scopul de a preveni și de a combate vulnerabilitatea energetică a populației din Republica Moldova și de a spori eficiența energetică.

În prezent, resursele acestuia sunt utilizate pentru acordarea compensațiilor la energie pentru circa 1,2 milioane de gospodării din R. Moldova