Ce spune psihologul despre tragedia de la Telecentru?

În raport cu crima de la Telecentru, unde bărbat și-a ucis soția, după care a sărit în gol de la etajul 7 al blocului în care locuia, ipoteza psihologului Ana Niculaeș este că aceasta s-ar fi produs în stare de afect, pe fundalul unei furii, atunci când oamenii devin incontrolabili.

„Ceea ce se întâmplă e că în situații de emoții puternice, se acutizează sistemul limbic, pe care noi îl avem moștenit de la reptile, în mod special, dar tot ce ține autocontrol și decizii, de acestea răspunde partea neocortexului din creierul nostru. Și iată în momentul în care sistemul limbic domină, când avem emoții puternice, partea noastră rațională se deconectează și noi trebuie să fim conștienți că, în anumite momente, emoțiile ne depășesc, și atunci trebuie să ne luăm un răgaz, să permitem corpului nostru să proceseze emoția”, spune psihologul.

Totodată, Niculaeș vine cu recomandări pentru situațiile de conflict și furie. „În acel moment, trebuie să relaxăm limba în gură și să lăsăm mușchii abdomenului relaxați, pentru că atunci când noi devenim furioși, în mod automat, strângem pumnii, dar dacă ținem în mod intenționat palmele deschise, atunci furia nu se poate manifesta. Emoția nu durează mai mult de 24 de secunde. Dacă noi ne luăm o pauză, atunci emoția trece și noi putem gândi rațional”, adaugă specialista.

Bărbatul care a sărit în gol, se căsătorise a doua oară cu femeia ucisă. Ea era model, iar el – medic stomatolog. Surse ZdG spun că după ce ar fi omorât-o pe soția sa, și înainte de a se arunca de la etaj, bărbatul l-a sunat pe nașul său să vină să ia copilul, spunându-i că femeia nu e în viață și că el tot nu o să fie,  după care s-a aruncat de la etajul 7 al blocului.

Bărbatul locuia separat de noua sa soție. În acea zi, el mersese să-și viziteze fiica.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

 1. Nu sunt expert în psihologie, însă dacă nu greșesc, informația oferită în interviu deviază un pic de la adevăr.

  Modelul „triune brain”, care spune că creierul e alcătuit din trei zone (reptilian, mammalian [zis și ”limbic”] și neocortex) mapează gestionarea emoțiilor pe zona limbică. Această zonă nu am ”moștenit-o de la reptile”, deoarece reptilele nu o au. Primele forme de viață care posedă structurile respective sunt mamiferele, de aceea zona respectivă se mai numește ”mammalian” (pe lângă ”limbic”).

 2. Reporter

  Familia Anastasiei Cecati susține că actrița era în relații foarte proaste cu soțul
  ei. Bărbatul, aflat la a doua căsnicie, era violent cu ea. Cei doi erau separați de
  ceva vreme și actrița nu mai voia să aibă de-a face cu el. Pe de altă parte, rudele
  criminalului spun că Anastasia i-a cerut soțului să îi deschidă o clinică
  stomatologică în Dubai, pe numele ei. El chiar ar fi încercat să-i deschidă cabinetul,
  dar nu a reușit. Anastasia Cecati se mutase în Dubai, acolo unde se bucura de succes, dar s-a întors la Chișinău când a născut, pe 30 ianuarie.

  De asemenea, tot apropiații lui Alexei Mitachi susțin că ea nu-i permitea bărbatului
  să-și viziteze copilul, decât dacă acesta îi dădea pentru fiecare vizită câte 1.000
  de euro. Ei au dezvăluit că Alexei ar fi cumpărat o vizită înainte de crimă. În ziua
  crimei, Alexei a cumpărat hainuţe pentru fiica sa şi împreuna cu mama sa a vrut să-şi vada micuţa, potrivit presei locale.

  https://www.cancan.ro/primele-imagini-de-la-inmormantarea-anastasiei-cecati-rudele-si-prietenii-impietriti-de-durere-19634445

 3. Reporter

  DACĂ VREI SĂ NU ȘTII NIMIC DE CEVA CITEȘTE “ZIARUL DE GARDĂ”
  SAU CE NE ASCUNDE “ZIARUL DE GARDĂ”?

  Actrița Anastasia Cecati, alias Anastasia Cia, a fost ucisă cu sânge rece de soț, la câțiva pași de fetița ei de doar trei săptămâni. Bărbatul, un dentist în vârstă de 35 de ani, s-a aruncat apoi de la etajul 7.

  Verișoara ei a declarat pentru Antena Stars că Anastasia a fost bătută de mai multe ori de Alexei Mitachi, soțul său, lovind-o inclusiv cu o săptămână înainte să se căsătorească.

  „Ea a aflat că el a stat în spitalul de nebuni, că are probleme psihice şi părinţii lui au confirmat lucrul acesta. La telefon îmi spunea că îi este frică pentru copil şi că n-ar vrea să se apropie de el. Ar vrea să vadă fata, să îl lase să o viziteze, dar nu când e singură, să fie cu cineva, să fie în siguranţă. I-a mai dat o palmă înainte de nuntă cu o săptămână, iar ea a tăcut şi l-a iertat pentru că el i-a jurat că nu o mai face niciodată.

  Am întrebat-o de ce ţi-a dat palma aia şi ea a zis aşa: Am pregătit cina şi voiam să mâncăm împreună şi m-a refuzat, a zis că are treabă de făcut, să mănânc singură. Şi atunci nu am mâncat nici eu, s-a supărat, a venit şi mi-a dat o palmă. În octombrie s-a întors la soţia lui, ceva nu a mers bine atunci şi i-a rupt piciorul şi mâna. Anastasia nu mai era cu el, ea a născut singură fetiţa, a fost doar cu mama mea şi mama ei”, a spus verişoara ei.

  https://www.antena3.ro/actualitate/verisoara-actritei-ucise-de-sot-rupe-tacerea-este-infiorator-ce-i-s-a-intamplat-anastasiei-ecati-.html?utm_source=www.publika.
  md&utm_medium=referral&utm_campaign=Publika?&utm_source=publika.md&utm_campaign=Parteneri&utm_medium=partner_link&utm_content=article_bottom

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *