Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Ce prevede proiectul care admite…

Ce prevede proiectul care admite în traficul internațional autovehiculele din stânga Nistrului

Foto: autoblog.md

Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI) propune spre consultări publice proiectul,lăudat de Guvern și criticat de unii experți, cu privire la accesul în traficul internațional al mijloacelor de transport din stânga Nistrului și municipiul Bender.

„Elaborarea proiectului de lege rezultă din necesitatea acordării dreptului de circulație în trafic internațional a mijloacelor de transport care sunt cu plăcuțe cu număr din unitățile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului și municipiul Bender. Or, aceste mijloace de transport nu pot fi admise în trafic internațional cu numere de înmatriculare ale unui teritoriu necontrolat constituțional”, se menționează în nota informativă care însoțește proiectul de lege elaborat de Ministerul Economiei și Infrastructurii.

Potrivit proiectului, mijloacele de transport, indiferent de termenul de exploatare, pot fi înmatriculate la Agenția Servicii Publice pentru obținerea plăcuțelor cu număr de înmatriculare netru, fără achitarea drepturilor de import și a plăților suplimentare obligatorii.

Înmatricularea mijloacelor de transport se va efectua doar în subdiviziunile Agenției Servicii Publice cu sediul în orașele Tiraspol și Rîbnița, în baza documentelor ce atestă domiciliul persoanei și dreptul de proprietate.

Totodată, proiectul de lege prevede că mijloacele de transport înregistrate în baza prezentei Legi pot fi înstrăinate către persoanele cu domiciliu în localitățile din stânga Nistrului și mun. Bender fără achitarea drepturilor de import. În același timp, în cazul în care mijloacele de transport sunt vândute persoanelor cu domiciliu în pe malul drept al Nistrului, înregistrarea se ve efectua cu două condiții: că mijlocul de transport nu este prohibit de a fi introdus pe teritoriul R. Moldova și că au fost achitate drepturile de import.

În vederea reducerii abuzurilor din partea populației și eschivării de la plata drepturilor de import aferente mijloacelor de transport introduse în R. Moldova, proiectul de lege interzice ca mijloacele de transport, înregistrate în baza Legii respective, să fie conduse pe drumurile naționale de către persoanele care au domiciliul într-o altă localitate decât în Unitățile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului și municipiul Bender. Încălcarea se va sancționat cu o amendă de la 3 000 la 4 500 de lei, cu aplicarea a 5 puncte de penalizare persoanelor fizice.

Autorităţile de la Chişinău şi Tiraspol au semnat pe 24 aprilie 2018, la Tighina, un acord privind admiterea în circuitul internaţional al maşinilor cu numere de înmatriculare transnistrene care aparţin persoanelor fizice. Guvernul a calificat această înțelegere drept un progres pe dimensiunea reglementării conflictului transnistrean.

Unii exerți critică însă decizia și consideră că aceasta nu va soluționa conflictul transnistrean, deoarece presupune o cedare nejustificată și un document care reprezintă riscuri majore pentru disciplina fiscală.

Proiectul este supus consultărilor publice între 15-25 iunie curent. Ulterior, acesta urmează a fi avizat de Guvern și propus spre aprobare în plenul Parlamentului.

Foto: autoblog.md