Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Ce pedeapsă riscă mamele care…

Ce pedeapsă riscă mamele care își scot copiii să cerșească în stradă

Foto: yabiladi.com

În contextul în care odată cu încălzirea vremii numărul cerșetorilor de pe străzile capitalei este în creștere, șefa Direcției protecția drepturilor copilului a Primăriei Chișinău, Lucia Caciuc, informează că mamele care cerșesc cu copii în stradă riscă să fie decăzute de drepturile părintești.

Astăzi, 25 martie, în cadrul Ședinţei săptămânale a Primăriei Chişinău, șefa Direcției pentru protecția drepturilor copilului, Lucia Caciuc, a declarat că săptămâna trecută au fost efectuate zece ieşiri în teritoriu, unele cu implicarea poliţiei. Verificări au fost efectuate preponderent în afara Chişinăului, în familiile care sunt la evidenţa autorităţilor locale şi care au beneficiat sau beneficiază de ajutor social.

„O să mergem pe ceea ce prevede legea – decăderea din drepturi părinteşti. Este durut acest lucru dar mamele chiar și-au făcut din asta o sursă suplimentară de existență și atunci când încerci să le explici că nu este cazul să stea în stradă, ele ne arată banii, uneori și sute de lei pe care le câștigă. Într-un caz recent, femeia avea la ea 400 de lei şi a spus că banii pe care îi câştigă din cerşit timp de o zi îi ajung să-şi întreţină copilul o săptămână”, a subliniat, Lucia Caciuc.

În același context reprezentanta Primăriei a precizat că această problemă va exista atât timp cât oamenii vor continua să ofere bani cerșetorilor. 

Există o sumedenie de proiecte sociale, există fonduri prin care li se alocă susţinere. Bine, nu sunt suficienţi bani, dar sumele ar putea să le rezolve o parte din probleme. Mai există şi autoritatea publică locală, care ar trebui să aibă grijă de aceste mame”, a menționat Lucia Caciuc, în contextul în care majoritatea mamelor care cerșesc cu copii în stradă nu sunt din Chișinău, ci vin din alte regiuni ale țării.

Potrivit Codului Familiei articolul 62 alin. (2), metodele de educaţie a copilului, alese de părinţi, vor exclude comportamentul abuziv, insultele şi maltratările de orice fel, discriminarea, violenţa psihică şi fizică, aplicarea pedepselor corporale, antrenarea în acţiuni criminale, iniţierea în consumul de băuturi alcoolice, folosirea substanţelor stupefiante şi psihotrope, practicarea jocurilor de noroc, cerşitul şi alte acte ilicite.

Condițiile în care un părinte poate fi decăzut din drepturile părinteşti

Conform Codului Familiei, părinţii pot fi decăzuţi din drepturile părinteşti dacă:

  • se eschivează de la exercitarea obligaţiilor părinteşti, inclusiv de la plata pensiei de întreţinere;
  • refuză să ia copilul din maternitate sau dintr-o altă instituţie curativă, educativă, dintr-o instituţie de asistenţă socială sau alta similară;
  • fac abuz de drepturile părinteşti;
  • se comportă cu cruzime faţă de copil, aplicând violenţa fizică sau psihică, atentează la inviolabilitatea sexuală a copilului;
  • prin comportare amorală, influenţează negativ asupra copilului;
  • suferă de alcoolism cronic sau de narcomanie;
  • au săvârşit infracţiuni premeditate contra vieţii şi sănătăţii copiilor sau a soţului;
  • precum şi în alte cazuri când aceasta o cer interesele copilului.
Foto: yabiladi.com