Cât de realizabilă este propunerea Ucrainei ca R. Moldova să importe gaz din UE fără participarea Gazprom

Experţii în energetică susţin că R Moldova nu are la moment nici o posibilitate să aducă gaz din vest. Declaraţiile sunt făcute după ce operatorul ucrainean de gaze naturale „Ukrtransgaz” a transmis Guvernului R. Moldova o ofertă de import de gaze direct din UE, fără participarea Gazprom.

Contactat de Ziarul de Gardă, expertul Idis Viitorul, Viorel Chivriga, susţine că este nevoie de o gândire pragmatică din partea celor care vor lua o astfel de decizie, fiindcă R. Moldova e foarte vulnerabilă la capitolul resurselor energetice.

„Acei care vor decide trebuie să se gândească foarte bine, pentru că da, Ucraina este vecina noastră, dar oricum are interesele ei. În primul rând sistemul energetic din R. Moldova se confruntă cu o serie de probleme. Deja de câţiva ani tronsonul Ungheni-Chişinău practic se mişcă cu paşi foarte mici sau chiar deloc. Pentru o astfel de trecere, ar trebui studiate minuţios atât avantajele cât şi consecinţele. Însă din câte cunosc sistemul de gazoducte, practic ar fi dificil”, susţine Viorel Chivriga.

Parlicov Victor, ex-directorului general ANRE, consideră R Moldova nu are la moment nici o posibilitate să aducă gaz din Uniunea Europeană. Potrivit lui, infrastrucutura nu va face posibilă pomparea volumului necesar de gaz până în sudul R. Moldova.

„Eu nu sunt sigur dacă Ucraina va putea asigura, prin sistemul nostru de gazoducte, volumul necesar de gaz şi să-l pompeze până la Chişinău, mai ales în sudul Moldovei. Mai mult decât sigur că cel puţin partea de sud, care e conectată direct cu gazoductele transbalcanice, nu poate fi alimentată altfel. Pentru Centru şi Nord e posibil să fie realizabil, numai că trebuie verificată capacitatea, dar pentru sud – nu. Practic toată lumea e conştientă că atât Ucraina cât şi Federaţia Rusă ar fi avanajate printr-un parteneriat. Deocamdată Rusia nu are o altă soluţie dacă nu există tranzit prin Ucraina. Dacă Ucraina ne propune această ofertă, noi trebuie să ne gândim cât este de realizabil acest fapt”, conchide expertul.

Operatorul ucrainean de gaze naturale „Ukrtransgaz” susține că a transmis Guvernului R.Moldova o ofertă de import de gaze direct din UE, fără participarea Gazprom. Astfel, Ucraina propune R. Moldova să-și creeze propriile sale rezerve de gaze în unitățile subterane ucrainene de depozitare a gazelor. Oferta vine în legătură cu întârzierea finisării construcției gazoductului Ungheni-Chișinău.

În condițiile dependenței depline față de gazul rusesc, interesul autorităților R. Moldova pentru diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze s-a intensificat în perioada 2010 – 2013, odată cu aderarea R. Moldova la comunitatea energetică europeană. La 27 august 2014, a avut loc festivitatea de inaugurare a gazoductului Iași-Ungheni, care avea 43 de km, inclusiv 11 km pe teritoriul R. Moldova. Cu toate acestea, în perioada 2015 – 2016, doar 1,2 milioane m3 de gaz românesc „au străbătut Prutul”, ceea ce reprezintă doar 0,1% din volumul anual necesar R. Moldova.

La 26 februarie 2018, întreprinderea moldovenească „Eurotransgaz” și compania românească „Transgaz”, în calitate de unic fondator, au câștigat licitația pentru privatizarea întreprinderii de stat a Republicii Moldova „Vestmoldtransgaz”. Prețul total de vânzare al întreprinderii de stat a fost de 180,2 milioane lei. Totuși, nu se cunoaște dacă termenii vor fi respectați, iar conducta va fi gata până în 2020.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. ivancelgroaznic

    “o ofertă de import de gaze direct din UE, fără participarea Gazprom.” Da, unde este gaz asa mult in UE, de poate da si la Moldova? Toata evropa sta pe gaz rusesc iar sa faci deposit de gaz pe teritoriu ukrainei, trebue sa nu fi zdravan la cap. Ce ncredere poti avea in haholi cind la ei joaca turca in politica cine vrea si cum vrea de ani de zile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *