Care este situația presei din Republica Moldova pentru anul 2018

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) a publicat un raport în care prezintă o evaluare a situației presei din R. Moldova pentru anul precedent. Indicele general privind situația presei a crescut nesemnificativ în 2018 și continuă să ateste o situație gravă în mass-media.

Raportul „Indicile Privind Situația Presei” (ISPM), publicat la 28 februarie 2019, are la bază două elemente centrale: metodologia ISPM și evaluarea evenimentelor din perioada de referință cu impact direct sau indirect asupra situației presei.

Conform metodologiei utilizate, starea mass-media este analizată după șapte indicatori relevanți, și anume: cadrul juridic de reglementare a activității mass-media; contextul politic; mediul economic; mediul profesional; calitatea jurnalismului; securitatea informațională din perspectivă mediatică și securitatea jurnaliștilor.

Concluziile experților (punctajul) pentru cei șapte indicatori:

1. Cadrul juridic de reglementare a activității mass-media – 27,66 de puncte (confirmă o situație gravă a mass-media pe segmentul respectiv);

2. Contextul politic – 20 de puncte (constată o situație gravă a mass-media sub acest aspect);

3. Mediul economic – 16 puncte (atestă o situație extrem de gravă a mass-media);

4. Mediul profesional – 27 de puncte (califică situația mass-media pe acest segment drept gravă);

5. Calitatea jurnalismului – 27 de puncte (califică situația mass-media pe acest segment marcată de probleme grave);

6. Securitatea informațională din perspectivă mediatică – 19 puncte (corespunde unei situații grave);

7. Securitatea jurnaliștilor – 29,5 de puncte (corespunde unei situații marcate de probleme grave);

Indicele privind Situația Presei pentru anul 2018 indică cu o valoare de 23.78 puncte, mai mare decât în anul 2017 cu 0.09 puncte. Acest indice  atestă o situație gravă a mass-media (17 – 27 de puncte). Potrivit experților, cel mai vulnerabil segment în dezvoltarea presei a fost mediul economic. Valoarea ISPM constituie o medie a punctajului atribuit de către 14 experți-evaluatori pe cei șapte indicatori.

Interpretarea datelor (punctaj pentru fiecare indicator):

60 – 50 – situația mass-media este bună;
49 – 39 – situația mass-media este relativ bună;
38 – 28 – situația mass-media este marcată de probleme grave;
27 – 17 – situația mass-media este gravă;
16 – 0 – situația este extrem de gravă;

Raportul a fost elaborat în cadrul proiectului „Presa în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova” (MEDIA-M), realizat de CJI și Internews, cu susținerea financiară a USAID.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *