Când vor putea reveni în apartamente locatarii blocului din capitală, afectat de explozie

Locatarii din scara afectată a blocului unde s-a produs explozia din sectorul Râșcani vor putea reveni în apartamente pe 22 decembrie. Actualmente, experții și proiectanții lucrează în comun pentru pregătirea proiectului de restabilire a planșeelor. Cele patru planșee urmează să fie betonate până la 1 decembrie, iar până la sfârșitul lunii vor fi finalizate lucrările de restabilire a părții exterioare a blocului. 

Totodată, reparația celor 10 apartamente afectate grav de explozie va fi finalizată până în luna martie a anului viitor. Premierul Pavel Filip a solicitat astăzi, 17 octombrie, să fie amenajat și teritoriul în jurul blocului. În toată această perioadă, locatarii blocului vor rămâne cazați în sanatoriul „Constructorul” și fostul spital al Căii Ferate.

Pentru ca astfel de situații să nu se mai repete, Ministerul Economiei și Infrastructurii, la indicația prim-ministrului, a prezentat un Plan de acțiuni, care prevede:

1. Ajustarea cadrului legal, astfel încât gazul lichefiat să fie comercializat doar de companiile care vor avea o licență specială și vor purta răspundere pentru verificarea și instalarea buteliilor de gaz.

2. Înăsprirea sancțiunilor pentru încălcarea legislației privind utilizarea și comercializarea buteliilor de gaz pentru uz casnic.

3. Ajustarea politicii bugetar-fiscale pentru micșorarea accizei și TVA la importul de gaz lichefiat destinat consumatorilor casnici.

4 Efectuarea controalelor în școli, grădinițe și cămine și promovarea unei campanii de informare a populației despre riscurile de utilizare a buteliilor de gaz.

5. Încurajarea oamenilor să folosească plite electrice moderne.

6. Analiza oportunității și identificarea surselor de finanțare pentru conectarea blocurilor la sursa de gaz.

Planul de acțiuni urmează să fie definitivat și aprobat prin dispoziția Prim-ministrului. Documentul va fi făcut public.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *