Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Campania de sensibilizare „Vaccinează-te ca…

Campania de sensibilizare „Vaccinează-te ca viața ta să revină la normal!”, destinată persoanelor din mediul rural, a început

Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) a lansat campania de informare și sensibilizare a persoanelor din mediul rural „Vaccinează-te ca viața ta să revină la normal!”.

Pentru a comunica direct cu oamenii, lansarea a avut loc în preajma Centrului de Sănătate din satul Hârbovăț, raionul Anenii Noi. Organizatorii campaniei au anunțat că echipele de specialiști vor merge din sat în sat, din casă în casă, pentru a informa cetățenii. Pe parcursul acțiunii, vor fi informați locuitori ai 24 de raioane.

Secretarul de Stat, Denis Cernelea, a menționat că, prin intermediul acestei acțiuni, se urmărește sporirea ratei de imunizare a persoanelor nevaccinate, precizând că vor fi organizate cursuri de instruire, pentru lucrătorii de asistență medicală în baza ghidurilor naționale și internaționale. 

În ajutorul acestei campanii de informare vor fi și experți din România, care au deja o experiență bună în acest domeniu. Această campanie este realizată cu suportul Băncii Mondiale, din cadrul proiectului „Răspuns de urgență la COVID-19 în Republica Moldova”.

Totodată, Secretarul de Stat a spus ca sunt vaccinuri suficiente și sigure pentru toata lumea din mediul rural, iar dacă va fi cazul, vor fi vizitate și câte 2-3 sate pe zi.

Expertul în sănătate publică, Adrian Pană, a zis că „vrem o informare de jos în sus a populației. Nimeni nu vrea să supună unui risc pe părinții sau apropiații săi, de aceasta m-am vaccinat eu și îndemn s-o facă toată lumea. Vaccinarea este o responsabilitate individuală, dar și națională”. Expertul afirmă că această campanie este destinată în special celor care încă nu sunt deciși să se imunizeze împotriva Covid-19.

Liuba Cibircea, șefa Centrului de Sănătate Hârbovăț, a zis că doar prin vaccinare vom reveni la modul nostru de viață de până la pandemie. Doctora a precizat că informarea  este cea mai mare problemă a oamenilor care nu vor să se vaccineze. Ea a chemat cetățenii să aibă încredere în medicii noștri.

Inga Patici, șefa Centrului Politici și Strategii în Sănătate, a menționat că „venim cu niște instruiri de a ținti populația indecisă”.

Până în prezent, peste 1 milion de oameni s-au vaccinat împotriva Covid-19.

Cea mai mică rată de acoperire națională este de 18%, 25% este rata în Chișinău, 15% în raioane și 8% în UTA Găgăuzia și în stânga parte a Nistrului.