Principală  —  IMPORTANTE   —   Bolnavii cu Covid-19 din Spitalul…

Bolnavii cu Covid-19 din Spitalul Clinic municipal Nr. 1 sunt transferați în alte spitale, spre nemulțumirea pacienților. „Parcă suntem saci de cartofi, dar nu oameni”

Secțiile cu profil COVID – 19 din cadrul Spitalui Clinic Municipal Nr. 1 urmează să-și sisteze activitatea. Despre acest lucru ne-a anunțat un pacient internat în una din aceste secții. Potrivit acestuia, personalul medical le-ar fi spus că până la data de 15 mai, din spital urmează să fie transferați toți pacienții, iar procesul deja a început.

„Există pacienți conectați la oxigen, există pacienți care scuipă sânge. Cum vor fi transferați ei? În ce condiții? Parcă suntem saci de cartofi, dar nu oameni. Și așa ne simțim rău, acum nici nu putem dormi din cauza stresului”, precizează pacientul, care a preferat să-și păstreze anonimatul.

Contactat de Ziarul de Gardă, directorul interimar al spitalului, Iurie Crasiuc, ne-a comunicat că secția cu adevărat urmează să fie închisă. Motivul de bază ar fi că în spitalele din Chișinău cu profil Covid-19 au fost eliberate mai multe locuri.

,,Și așa ne simțim rău, acum nici nu putem dormi din cauza stresului”

Persoana care a contactat redacția Ziarului de Gardă susține că, începând de astăzi, 6 mai, câțiva pacienți au început deja să fie deja transferați în alte spitale din capitală.

,,Se închide secția Covid -19 de la Spitalul Clinic Muncipal Nr 1. De parcă s-a terminat infectarea cu covid-19 în Moldova. Ne-au anunțat că oficial până pe data de 15 trebuie să fie eliberat spitalul. Cu toate acestea au început să fie transferați pacienții chiar de azi. Până vineri ne-au spus că trebuie sa fie eliberat spitalul. Există pacienți conectați la oxigen, există pacienți care scuipă sânge. Cum vor fi transferați ei? În ce condiții? Parcă suntem saci de cartofi, dar nu oameni. Și așa ne simțim rău, acum nici nu putem dormi din cauza stresului”, precizează pacientul internat în acest spital.

Contactat de Ziarul de Gardă, directorul Spitalului Clinic Muncipal Nr. 1, Iurie Crasiuc, ne-a comunicat că s-a luat decizia de a închide secția din motiv că în spitalele din Chișinău cu profil Covid-19 au fost eliberate mai multe locuri.

,,În viitorul apropiat secția se va închide. Acei pacienți care vor finaliza până la sfârșitul săptămânii curente tratamentul vor trece la etapa ambulatorie. Cine va mai avea nevoie de tratament urmează să fie transferați la spitalele cu acest profil. Până la sfârșitul săptămânii secția va activa, dar acei pacienți care au deja o stare mai bună pot fi conform standartelor plasați cu tratament la domiciliu. Toți pacienții vor fi monitorizați de medicul de familie.

Ceilalți pacienți vor fi transferați la alte spitalul precum ,,Constructorul” sau Spitalul clinic Sf. Arhanghel Mihail. Noi trebuie deja să spitalizăm pacienții cu maladiile somatice, care în această perioadă au beneficiat de puțină atenție din puct de vedere medical.

Dacă începând de astăzi au început a fi transferați pacienții înseamnă că a fost luată decizie la nivel de consiliu medical. Noi avem în total internați 78 de pacienți diagnosticați cu noul virus. Toți aceștia urmează să fie transferați în diferite etape: depinde de starea de starea sănătății și de gravitatea bolii. În Chișinău sunt spitale care se ocupă doar de pacienții infectați cu noul virus. În aceste spitale, la moment, sunt foarte multe locuri libere, respectiv pacienții noștri urmează din acest motiv să fie transferați, dar și din motiv că Spitalul Nr. 1 are alt profil”, ne-a comunicat directorul spitalului.

Ce spune Ministerul Sănătății Muncii și Protecției Sociale

Reprezentanții ministerului Sănătății ne-au comunicat că, odată cu implicarea activă a medicilor de familie în tratamentul pacienților de la domiciliu, fluxul pacienților din spitale s-ar fi diminuat.

,,Secția de la spitalul Nr.1 cu adevărat își sistează activitatea. Toți pacienții urmează să își finalizeze tratamentul. Din moment ce va fi sistată activitatea, nu vor mai fi internați pacienți noi. Odată cu conectarea medicinei de familie în tratamentul pacienților s-a diminuat fluxul pacienților din spitale. Mai mult ca atât, începând cu data de 15 vor exista remanieri în activitatea spitalelor, mai exact se vor elibera unele instituții care tratează pacienții diagnosticați cu noul coronavirus. În timpul apropiat va fi emis și un ordin în acest sens”, au precizat reprezentanții de la MSMPS.

Surse medicale precizează că transferarea pacienților și eliberarea unor spitale ar putea fi legată de faptul că orașul ar fi ajuns în incapacitate de a deservi bolnavii chirurgicali, iar multe secții din multe spitale au ajuns în carantină, mulți medici fiind infectați cu Covid 19.

Până acum, în R. Moldova au fost confirmate 4 476 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care 555 în stânga Nistrului. În total, 1658 persoane au fost tratate, iar 143 au decedat din cauza COVID-19