Principală  —  IMPORTANTE   —   Bătaia de la Penitenciarul nr.…

Bătaia de la Penitenciarul nr. 18 Brănești: unii deținuți declară că angajații închisorii au cunoscut despre faptul că vor fi supuși la violență și au tolerat asemenea acte

Reprezentanții Oficiului Avocatului Poporului (OAP) au constata că bătaia din 5 februarie de la Penitenciarul nr. 18 Brănești, în urma căreia un deținut a fost internat în stare gravă, a reprezentat o agresiune fizică premeditată și nu una spontană, așa cum a relatat Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP). Totodată, unii deținuți au povestit că angajații penitenciarului au cunoscut despre faptul că unii pușcăriași vor fi bătuți, dar au tolerat și încurajat aceste acte.

În noaptea din 05 februarie 2021 peste 30 deținuți agresori din alte sectoare de detenție au aplicat lovituri cu obiecte dure (bâte din stejar) asupra cca 60 deținuți din grupul vulnerabil aflat în sectorul nr.10 (deservire gospodărească) cu titlu de sancțiune pentru introducerea unui/ unor telefoane mobile în instituția penitenciară fără permisiunea liderului informal. 

OAP precizează că bătaia dintre deținuți a avut drept scop de pedeapsă și a fost organizată de deținuții cu autoritate. Totodată, reprezentanții OAP au constat că actele de violență nu au avut loc între aceeași deținuți dintr-un bloc locativ sau același grup de deținuți.  Motivul agresării acestora nu a fost bazat pe ură sau alte criterii protejate, constată materialele investigației.  

Unii deținuți le-au relatat funcționarilor Oficiului Avocatului Poporului că angajații P18 au cunoscut despre faptul că vor fi supuși la violență, au tolerat și încurajat asemenea acte. Funcționarii OAP nu au putut însă constata complicitatea directă a angajaților P18 în violențele din 05 februarie. Majoritatea intervievaților au negat orice implicare.

În contextul bătăii din 5 februarie, Oficiul Avocatului Poporului a constat că există o insuficiență acută de resurse umane în Penitenciarul nr. 18 Brănești, ceea ce afectează în mod evident siguranța, regimul penitenciar și alte activități interne și externe. În instituția penitenciară dată rata angajat-deținut este de 1 angajat la 19 deținuți (inclusiv în ziua de 05 februarie 2021). Însă, pe timpul nopții în instituție rămân doar 5-7 supraveghetori la 640 deținuți. Respectiv, în asemenea condiții respectarea obligației de a asigura integritatea și siguranța deținuților este, practic, irealizabilă.

În recomandările făcute pe marginea violențelor dintre deținuți din 5 februarie, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului reiterează oportunitatea elaborării de către ANP a unei instrucțiuni interne cu privire la măsurile primordiale împotriva abuzurilor, altele decât cele de solicitare a protecției individuale. La fel, ANP urmează să aplice normele și recomandările internaționale privind prevenirea și combaterea influenței subculturii crimale în instituțiile penitenciare. 

În același timp, Avocatul Poporului încurajează organele de urmărire penală să instrumenteze efectiv cauza penală inițiată pe faptul de abuz din 05 februarie 2021, astfel încât cauza penală să fie finalizată cu atragerea la răspunderea penală a deținuților agresori. 

În primul trimestru al anului 2021, OAP a înregistrat 12 cazuri grave de violență între deținuți din 73 cazuri per sistemul penitenciar.