Principală  —  IMPORTANTE   —   Avocatul Poporului pentru drepturile copilului…

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului s-a sesizat din oficiu în trei cazuri, inclusiv în cel al fetei de 11 ani care a născut

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului anunță vineri, 2 februarie, că s-a sesizat din oficiu în „trei cazuri de rezonanță” recent aduse în atenția opiniei publice. Instituția susține că urmează să monitorizeze „intervenția autorităților competente în elucidarea circumstanțelor, oferirea serviciilor necesare copiilor afectați și va evalua măsurile și acțiunile întreprinse în vederea prevenirii unor astfel de situații”.

Cazul copilei care a născut la 11 ani

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului afirmă că manifestă „o profundă îngrijorare față de cazul unei fetițe care a devenit mamă la doar 11 ani”.

„Autoritățile sunt solicitate să investigheze cu promptitudine acest caz, să asigure asistența medicală, suportul psiho-emoțional, suportul în reluarea studiilor de către mamă și să identifice orice element care ar putea contribui la prevenirea unor astfel de situații în viitor”, susțin reprezentanții instituției.

Cazul băiatului bătut de doi copii pe o stradă din Bubuieci

În legătură cu incidentul în care un băiat de 15 ani a fost agresat de doi copii de 12 și 15 ani pe o stradă din Bubuieci, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului spune că este „îngrijorat de amploarea actelor de violență între semeni și reiterează necesitatea fortificării cooperării intersectoriale pentru a preveni aceste comportamente, a identifica și răspunde prompt și eficient în cazurile suspecte de violență, conform mecanismului de cooperare intersectorială prevăzut de HG 270/2014”.

Cazul copilului unei ucrainence ajuns de vânzare pentru un cuplu din România

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului menționează că situația în care un copil ar putea fi expus la un astfel de pericol, fiind pus în situația de a fi vândut, este „deosebit de gravă și inacceptabilă”.

„(…) Avocatul Poporului pentru drepturile copilului solicită o investigație riguroasă pentru a identifica factorii care au condus la această situație și pentru a asigura protecția copilului în cauză (…).

(…) Avocatul Poporului pentru drepturile copilului va analiza toate informațiile relevante și va colabora strâns cu autoritățile competente pentru a se asigura că drepturile copiilor sunt realizate în conformitate cu cadrul normativ național și standardele internaționale.

Ombudsmanul Copilului reiterează dreptul inalienabil al fiecărui copil la viață și subliniază obligația statului de a asigura supraviețuirea, dezvoltarea și protecția copilului față de orice formă de violență. Copiii trebuie să beneficieze de o atenție deosebită și de măsuri concrete pentru a li se asigura un mediu sigur și propice dezvoltării lor armonioase”, se mai spune în comunicat.

Vineri, 2 februarie, judecătorul a dat curs demersului procurorului de aplicare a măsurii preventive de arestare preventivă pe un termen de 30 de zile în privința tatălui vitreg al fetei de 11 ani care a născut recent.