Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Avocatul Poporului a sesizat Procuratura…

Avocatul Poporului a sesizat Procuratura Generală în cazul pacientei care are nevoie de o intervenție chirurgicală peste hotare

Avocatul Poporului a sesizat Procuratura Generală în cazul pacientei I.I. care suferă de o boală rară și are nevoie de o intervenție chirurgicală de urgență peste hotare. În demersul expediat, Avocatul Poporului i-a solicitat procurorului general să verifice acțiunile/inacțiunile mai multor instituții implicate în acest caz, prin prisma articolelor 163, 213 și 329 din Codul penal al Republicii Moldova, în vederea garantării cetățeanului Republicii Moldova a dreptului la viață și la ocrotirea sănătății.

Pe data de  30 ianuarie 2020, Ombudsmanul s-a adresat cu un demers public. Prim-ministrului Republicii Moldova, Ion Chicu; ministrului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu; președintei Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, Elena Bacalu; ministrului Finanțelor, Serghei Pușcuța; directorului Companiei Naționale de Asigurări în  Medicină, Angela Belobrov,  cu solicitarea de a întreprinde acțiuni operative în cazul pacientei I. I.

Apelul a fost făcut după demersuri repetate ale Ombudsmanului în cazul dat, care  nu s-au soldat cu succes din cauza unor reglementări legislative și proceduri birocratice. Între timp,  starea de sănătate a pacientei I.I. s-a agravat considerabil și există un pericol real pentru viața acesteia.

I.I. a fost diagnosticată cu o boală rară (sindromul Budd Chiari) și unica ei șansă de a se trata este o intervenție de transplant hepatic. O astfel de intervenție nu poate fi efectuată în Republica Moldova din cauza complexității patologiei,  precum și a lipsei experienței chirurgicale în astfel de patologii. Din acest motiv, I.I. a fost nevoită să se adreseze instituțiilor medicale de peste hotare și, în rezultat, a fost inclusă în lista de așteptare pentru un transplant hepatic la Centrul de Transplantologie în Minsk, Belarus.  

Având în vedere suma enormă necesară pentru această intervenție (125.000 dolari), I.I. a solicitat Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) acordarea unui ajutor financiar, făcând trimitere la prevederile Ordinului Ministerului Sănătății nr.979 din 12 decembrie 2016  cu privire la modul de selectare a pacienților pentru tratament costisitor.

În septembrie 2019,  Comisia privind selectarea pacienților pentru tratament sau investigații costisitoare a decis alocarea a  15% din suma necesară intervenției, iar ulterior, după demersuri suplimentare din partea Avocatului Poporului,  – repartizarea a 30 % din costurile pentru intervenție.

Pacienta însă nu poate beneficia de aceste mijloace deoarece, potrivit pct. 19 din Regulamentul Comisiei privind selectarea pacienților pentru tratamentul sau investigații costisitoare, aprobat prin Ordinul MS nr. 979 din 12.12.2016, repartizarea mijloacelor financiare pentru tratament se efectuează doar după efectuarea tratamentului, în timp ce partea belorusă, condiționează cu plata în avans pentru a efectua această intervenție.

„Între timp starea pacientei I.I. s-a agravat și există un pericol real pentru viața acesteia în cazul în care nu i se va face în regim de urgență transplantul hepatic de care are nevoie”, este menționat în comunicatul emis de Avocatul Poporului.

În opinia Ombudsmanului, prin prevederile regulamentul menționat se încalcă dreptul la viață al I.I., de asemenea se îngrădește  dreptul pacientului în accesarea serviciilor medicale calitative și de înaltă performanță, indisponibile în țara noastră, și cere repartizarea neîntârziată a resurselor necesare pentru tratamentul I.I.

Avocatul Poporului amintește de faptul că dreptul la viață reprezintă unul dintre drepturile fundamentale ale omului, garantat oricărei persoane.

Dreptul la viață este o valoare supremă printre drepturile omului. Obligația pozitivă a statului  este de a lua toate măsurile care se impun pentru protejarea efectivă a dreptului la viață. În jurisprudența sa, Curtea Europeană a Drepturilor Omului  statuează că autoritățile au datoria de a  adopta reglementări  care să impună luarea de măsuri de natură  a asigura protejarea vieți bolnavilor. CEDO a decis, cu valoare de principiu, că statele  ar putea să răspundă pentru actele și omisiunile în domeniul politicii de sănătate publică care pot conduce la încălcarea articolului 2 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.