Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Autoritățile de la Chișinău sunt…

Autoritățile de la Chișinău sunt în discuții cu reprezentanții Centralei termoelectrice de la Cuciurgan pentru reluarea livrărilor de curent electric, afirmă Spînu

sursa: captură privesc.eu

Autoritățile de la Chișinău sunt în „discuții permanente” cu reprezentanții Centralei termoelectrice de la Cuciurgan pentru a relua livrările de curent electric. Declarația a fost făcută luni seară, 28 noiembrie, de către viceprim-ministrul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la postul de televiziune PRO TV Chișinău.

„(…) Suntem într-o discuție permanentă. Mâine vom avea încă o întâlnire în care vom discuta care sunt planurile pentru luna decembrie și dacă putem ajunge totuși la o înțelegere (…)”, a declarat Andrei Spînu.

Întrebat ce cantitate de gaze naturale va primi R. Moldova începând cu 1 decembrie din partea concernului rus „Gazprom”, Andrei Spînu a declarat că autoritățile de la Chișinău încă nu au primit un răspuns din partea reprezentanților companiei.

„(…) Nu știm, nu avem un răspuns clar de la „Gazprom”. Am văzut că au făcut rezervări de transport tranzit prin Ucraina de 5,7 milioane de metri cubi pe zi. Vom vedea dacă vor schimba ceva la începutul lunii și vor face rezervări zilnice. În același timp, noi mai achiziționăm gaze în stoc, ca să asigurăm cetățenii cu gaze indiferent de decizia „Gazpromului”(…)”, a subliniat Spînu.

Luni, 28 noiembrie, Î.S. „Moldelectrica” a anunțat despre faptul că a a fost înștiințată de S.A. „Energocom” că pentru ziua de marți, 29 noiembrie, „nu a fost contractată întreaga cantitate prognozată a consumului de energie electrică, fiind astfel anticipat un deficit de circa 74 %”.

„Urmare a demersurilor Î.S. „Moldelectrica”, deficitul anticipat va fi acoperit prin contract de livrare a energiei de urgență. Confirmarea disponibilității fiind primit deja de la OST a statului vecin”, anunță reprezentanții întreprinderii.

Totodată, SA „Energocom” a anunțat că prețul mediu ponderat pentru 1 MWh de energie electrică, procurat de pe bursa din România timp de o lună, a fost de 231 de euro.

Potrivit SA „Energocom”, de când a început să cumpere electricitate de pe OPCOM (compania de stat creată pentru liberalizarea pieței românești de energie electrică), din 29 octombrie, întreprinderea a achiziționat timp de o lună curent electric în valoare totală de 51,6 milioane de euro.