Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Autoproclamatul lider de la Tiraspol:…

Autoproclamatul lider de la Tiraspol: „Nu am avut niciodată, nu avem și nu vom avea planuri de natură agresivă față de vecinii noștri”

Foto: Știri.md

Autoproclamatul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, declară că regiunea transnistreană nu a avut niciodată planuri de natură agresivă față de Ucraina, nu are și nu va avea. Într-o adresare publicată pe site-ul așa numitei președinții a autoproclamatei rmn, Krasnoselski mai declară că a semnat un ordin pentru înființarea unui sediu unde refugiații ucraineni să poată fi adăpostiți.

„Mă adresez în primul rând locuitorilor Ucrainei, în special celor din regiunile Vinița și Odesa, care au frontieră cu transnistria, dar și ucrainenilor transnistreni și tuturor celor care au rude și apropiați în țara vecină.

Unele surse de informare ucrainene răspândesc zvonuri și informații false despre o anumită amenințare din partea transnistriei, că ne pregătim de atac și alte presupuneri inadecvate.

Pot spune cu certitudine că toți cei care răspândesc aceste informații false fie nu au absolut niciun control asupra situației, fie sunt provocatori care escaladează în mod deliberat situația.

Republica moldovenească nistreană este un stat pașnic. Nu am avut niciodată planuri de natură agresivă față de vecinii noștri, nu avem și nu vom avea”, se spune în adresarea lui Krasnoselski, făcută publică astăzi, 26 februarie.

„În republica noastră locuiesc aproximativ 100 de mii de cetățeni ai Ucrainei, funcționează instituții de învățământ în limba ucraineană, limba ucraineană este una dintre limbile oficiale stabilite prin constituția rmn”, se mai spune în adresare.

Totodată, autoproclamatul lider de la Tiraspol declară că a semnat decretul de înființare a unui sediu operațional pentru a oferi asistența necesară tuturor cetățenilor străini care au fost nevoiți să sosească în transnistria și că va face totul pentru a ajuta oamenii din Ucraina care se află într-o situație dificilă.

„Nu credeți provocatorii, păstrați o gândire reală asupra situației. Dacă este posibil, oferiți sprijin celor care au nevoie. Vă asigur transnistria este alături și este întotdeauna gata să ajute oamenii pașnici”, se spune în adresare.

Declarația lui Krasnoselski vine în contextul invaziei trupelor rusești în Ucraina, declanșată joi, 24 februarie, la ordinul lui Putin.

În ultimele zile, atât în R. Moldova cât și în Ucraina, mai multe surse au publicat informații conform cărora pe teritoriul autoproclamatei republici moldovenești nistrene ar avea loc pregătiri pentru o intervenție militară în Ucraina. Pe teritoriul rmn se află depozite de armament rusesc și sunt dislocați militari ruși, care fac parte din Armata a 14-a, rămasă în stânga Nistrului după destrămarea Uniunii Sovietice.