Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Au mai rămas cinci zile…

Au mai rămas cinci zile pentru a achita cu facilități prima de asigurare obligatorie de asistență medicală, anunță CNAM

Persoanele care se asigură în mod individual mai au la dispoziție cinci zile pentru a achita cu facilități prima de asigurare obligatorie de asistență medicală (AOAM) în sumă fixă pentru anul 2023, anunță Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM).

Astfel, potrivit CNAM, până pe 31 martie inclusiv, cetățenii care sunt obligați să achite prima de asigurare în sumă fixă (notarii, avocații, mediatorii, executorii judecătorești, experții judiciari, fondatorii de întreprindere individuală, proprietarii de teren cu destinație agricolă etc.) achită de la 1 014 lei până la 4 056 lei, în funcție de categoria din care fac parte:

1 014 lei plătesc proprietarii de teren cu destinație agricolă;

1 622 lei – persoanele fizice care desfășoară activități independente în domeniul comerțului cu amănuntul, cu excepția comerțului cu mărfuri supuse accizelor;

2 028 lei – fondatorii de întreprindere individuală, deținătorii de patentă, arendașii, arendatorii, persoanele fizice care desfășoară activități în domeniul achizițiilor de produse din fitotehnie și/sau horticultură și/sau de obiecte ale regnului vegetal, cetățenii străini cu drept de ședere provizorie sau permanentă în R. Moldova, alți cetățeni care nu sunt angajați și nici asigurați de Guvern.

4 056 lei – persoanele neangajate care exercită profesia de mediator, notar, avocat, executor judecătoresc, expert judiciar, interpret, traducător și administrator autorizat, care au obținut atestat, licență sau autorizație în modul stabilit de lege, persoanele care exercită independent profesia de medic de familie.

Valoarea integrală a primei de asigurare în sumă fixă pentru anul 2023 este de 12 636 de lei. Potrivit CNAM, această sumă va fi achitată doar de cei care nu se vor asigura în mod individual în termenul stabilit de legislație – până pe 31 martie.

Prima în sumă fixă poate fi achitată prin intermediul Serviciului guvernamental de plăţi electronice MPay, băncile comerciale sau la ghişeele oficiilor poştale. În cazul plăţii prin Mpay, nu e nevoie ca dovada achitării să fie prezentată Serviciului teritorial de relaţii cu beneficiarii al CNAM.

Statutul de persoană asigurată în mod individual este acordat de CNAM din data achitării primei AOAM în sumă fixă și este valabil până pe 31 decembrie 2023.

Cetățenii care au întrebări referitoare la achitarea primei de asigurare în sumă fixă pot apela Serviciul telefonic Info CNAM – 0 800 99999 (apel gratuit atât din rețeaua fixă, cât și mobilă) sau solicita informații prin e-mail – suport@cnam.gov.md. Reprezentanții CNAM susțin că vă stau la dispoziție zilnic, între orele 08:00-17:00, oferindu-vă tot sprijinul informațional.

După 31 martie, cetățenii care nu se vor asigura în mod individual în termenul stabilit de legislație vor plăti prima de asigurare în mărime integrală (12 636 de lei), cu penalitate de 0,1% pentru fiecare zi de întârziere, iar statutul de asigurat va fi acordat după șapte zile din momentul achitării, anunță reprezentanții CNAM.