Principală  —  IMPORTANTE   —   Au „fluierat finalul” corupției și…

Au „fluierat finalul” corupției și au salvat, simbolic, bani de la distrugere în cadrul unui spectacol de stradă

La 1 iulie a avut loc evenimentul „Fluierăm finalul” în care publicul larg a aflat despre amploarea corupției și a fost încurajat să nu participe la această practică. În timpul spectacolului distrugerea banilor a fost prezentată simbolic într-o boxă transparentă. Oamenii au apăsat un buton prin care au spus „stop corupției”, astfel, salvând, simbolic, distrugerea a peste 21 de milioane de lei. Evenimentul a fost implementat de Inițiativa Regională Anticorupție (RAI).

„Prin spectacolul de stradă, am dorit să atragem atenția asupra daunelor pe care corupția le provoacă societății noastre și asupra rolului semnificativ pe care fiecare persoană îl are în lupta împotriva corupției. Se estimează că în Republica Moldova corupția scoate mulți bani zilnic, însă este posibil să-i „fluierăm finalul!” prin decizia de a nu participa la corupție. Cetățenii care au apăsat butonul „Fluieră finalul!” au oprit simbolic corupția și distrugerea în continuare a banilor săi. Prin acest gest, indicăm clar suma de bani pe care împreună o putem salva de la distrugere, atunci când nu acceptăm să participăm la corupție. În acest fel, am transmis și mesajul că suntem alături de avertizori – oamenii care iau o decizie curajoasă și altruistă prin raportarea corupției, punându-se în slujba interesului public”, a menționat Laura Ștefan, președinta RAI.

În ultimul an, Centrul Național Anticorupție a recunoscut statutul de avertizor de integritate pentru 8 persoane și are o colaborarea bună interinstituțională cu Oficiul Avocatul Poporului. Ion Pruteanu, șeful direcției Educație Anticorupție a Centrului Național Anticorupție a precizat că instituția se arată încrezătoare în succesul aplicării și promovării în continuare a instituției avertizorului de integritate.

„Cetătenii trebuie să conștientizeze ca doar prin eforturi comune cu instituțiile statului sa acționeze împotriva corupției și corupților. De aceea, pentru a readuce încrederea, trebuie ca noi, tinerii să luăm măsuri în consolidarea integrității, să promovăm și să fortificăm eforturile statului de a preveni, consecințele actelor ilegale, inclusiv a celor de corupție, deoarece considerăm că implicarea și susținerea avertizorilor de integritate este esențială la acest moment”, a precizat Vlada Șimon, voluntar anticorupție al CNA.

Valentin Josan, reprezentantul Tinerilor Ambasadori Europeni, a reiterat cît de esențială este implicarea tinerlor în lupta împotriva corupției: „Este important ca noi, tinerii, să conștientizăm importanța fiecărui cuvânt spus pentru apărarea adevărului și dreptății. Fiecare denunț, chiar dacă lăsat fără finalitate, aduce cu sine un impact. În astfel de momente, ceea ce contează cu adevărat este integritatea personală și moralitatea. Așadar, haideți să rupem împreună tăcerea și să fluierăm pentru finalul corupției!

RAI este o organizație regională interguvernamentală, care se ocupă exclusiv de problemele anticorupție și lucrează în domeniul prevenirii și combaterii corupției cu angajamentul și profesionalismul său, oferind o platformă comună pentru dialog, schimb de cunoștințe și cele mai bune practici anticorupție în Europa de Sud-Est.

„Fluieră finalul!” face parte din campania educațională și informațională, pe care RAI o implementează cu suportul financiar al Uniunii Europene în cadrul proiectului „Rupe tăcerea: îmbunătățirea politicilor și culturii avertizării de integritate în Balcanii de Vest și Republica Moldova”. Proiectul regional susținut de Instrumentul UE pentru Asistență de Pre-aderare (IAP) are scopul de a ajuta partenerii din guvern și sectorul non-guvernamental din jurisdicțiile beneficiare să îmbunătățească canalele de denunțare și mecanismele de protecție a avertizorilor de integritate; să consolideze capacitățile societății civile de a sprijini denunțarea și să sporească gradul de conștientizare publică cu privire la importanța avertizării de integritate în lupta împotriva corupției.  În cadrul proiectului, Secretariatul RAI lucrează pentru a consolida cadrul legislativ și instituțional pentru protecția avertizorilor de integritate, în conformitate cu noua Directivă a UE privind protecția avertizorilor, la care țările candidate se vor alinia ca parte a Acquis-ului UE în cadrul procesului de extindere.