Principală  —  Ştiri  —  Social   —   ASP explică cum vă puteți…

ASP explică cum vă puteți preschimba permisul de conducere dacă vă aflați în afara R. Moldova

Sursa foto: ASP

Dacă vă aflați peste hotarele țării și ați constat că v-a expirat permisul de conducere, îl puteți preschimba online sau prin intermediul unei persoane împuternicite. Costul serviciului de preschimbare a permisului de conducere constituie 340 lei, documentul fiind eliberat în termen de 20 zile lucrătoare, anunță Agenția Servicii Publice (ASP).

Astfel, potrivit ASP, permisul de conducere poate fi preschimbat prin intermediul unei persoane împuternicite, în baza unei procuri autentificate sau în baza împuternicirii de reprezentare, care poate fi obținută prin intermediul MPower (Sistemul informațional automatizat „Registrul împuternicirilor de reprezentare”) în baza semnăturii electronice. Condiția obligatorie este, însă, ca solicitantul să aibă actul de identitate valabil.

Persoana împuternicită să preschimbe permisul de conducere în locul dumneavoastră urmează să se prezinte la Direcția documentare a conducători auto (mun. Chișinău, str. Salcâmilor, 28) sau la orice subdiviziune teritorială de calificare a conducătorilor auto, având asupra sa următorul set de documente:

  • cererea pentru preschimbarea permisului de conducere pentru cetățenii aflați în afara hotarelor R. Moldova. Cererea se completează direct la subdiviziunile teritoriale ale ASP, ori o puteți descărca aici;
  • procura autentificată (legalizată la misiunile diplomatice/ oficiile consulare ale R. Moldova sau apostilată);
  • actul de identitate al persoanei împuternicite;
  • permisul de conducere deținut (expirat);
  • adeverința medicală ce certifică starea de sănătate, calitățile fizice şi aptitudinile necesare unui conducător de autovehicul, eliberată de o autoritate de profil din țara de reședință sau domiciliu, legalizată conform modului de recunoaștere a actelor oficiale emise de către autoritățile altor state pentru a fi utilizate în R. Moldova. În cazul în care solicitantul dispune de o adeverință medicală a conducătorului de vehicul și a candidatului pentru obținerea dreptului de a conduce vehicule (Formularul nr. 083/e) valabilă, eliberată de către autoritatea medicală abilitată, aceasta urmează să fie acceptat pentru restabilirea, preschimbarea permisului de conducere).

Costul serviciului de preschimbare a permisului de conducere constituie 340 lei (în termen de 20 zile lucrătoare).

Potrivit ASP, preschimbarea permisului de conducere o puteți realiza și online, accesând Aici. Comanda serviciului de preschimbare a permisului de conducere online este disponibilă și pentru persoanele aflate peste hotare.

Prezentarea actelor și ridicarea permisului de conducere perfectat poate fi efectuată prin intermediul unei persoane împuternicite, în baza unei procuri autentificate sau în baza împuternicirii de reprezentare, pe care o puteți obține prin intermediul MPower (Sistemul informațional automatizat „Registrul împuternicirilor de reprezentare”).