Asistent medical de la IMU: „O mască te poate proteja de un tub gros până în plămâni”
Sandu Tocarciuc, asistent medical în Secția de terapie intensivă din cadrul Institutului de Medicină Urgentă (IMU) și student în anul V la Univeristatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, îndeamnă oamenii să poate măști de protecție, care este una dintre metodele ce împiedică răspândirea noului coronavirus.
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, acesta menționează că lucrătorii medicali poartă echipamentele de protecție aproape toată ziua, la 30 de grade Celsius.
„Lucrăm majoritatea câte trei ture pe săptămâna cu speranța ca toată situația dată sa se termine cât mai curând, dar la noi cineva nu vrea să poarte o mască. Se deschid localuri, transportul public extrem de aglomerat, piețele și magazinele sunt pline. La noi nu va fi valul doi, la noi este un val care ia amploare și o să se termine de crescut atunci când se vor îmbolnăvi toți sau doctorii vor cădea la pământ, distruși de oboseală, și, respectiv, situația va ieși și de sub acest mic control care este acum.
O mască te poate proteja de un tub cât degetul de gros până în plămâni, de un tub pana în vezica urinară să-ți elimine urina, iar scaunul, în cel mai bun caz, îl faci în oală. Și încă multe droguri care te relaxează pentru a fi ventilat artificial și pentru a nu simți nimic din ceea ce se întâmpla cu tine”, scrie el.
Pentru a preveni răspândirea infecției cu noul coronavirus, specialiștii recomandă respectarea distanței sociale, evitarea aglomerațiilor, spălatul cât mai des pe mâini și purtarea măștilor de protecție în spațiile publice.
În total, în R. Moldova au fost înregistrate 11.459 de cazuri de COVID. Până acum, 6421 de persoane s-au tratat, 398 au murit, iar 378 se află în stare gravă.
Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.
Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.