Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Aproape zece mii de cazuri…

Aproape zece mii de cazuri de gripă sau viroze sezoniere au fost înregistrate în instituțiile de învățământ general din țară. Date despre situația epidemiologică din școli și grădinițe

Foto-simbol

Ministerul Educației și Cercetării (MEC) anunță că, 4 813 copii din instituțiile de învățământ preșcolar sunt infectați cu gripă sau viroză sezonieră, iar din învățământul primar, gimnazial și liceal au fost raportate 4 703 cazuri de gripă sau viroză. Datele au fost oferite Ministerului Educației de către organele locale de specialitate în domeniul învățământului.

Astfel, potrivit MEC, datele pentru perioada 23-27 ianuarie 2023 arată că în învățământul preșcolar au fost înregistrate 4 813 de cazuri de infectare cu gripă sau viroză sezonieră în rândul copiilor și 54 – în rândul cadrelor didactice. În învățământul primar, gimnazial și liceal au fost înregistrate 4 703 cazuri de gripă sau viroză în rândul copiilor și 125 în rândul cadrelor didactice.

Cu virusul COVID-19, în învățământul preșcolar sunt infectate 56 de persoane. Printre acestea sunt 53 de copii, două cadre didactice și o persoană care face parte din personalul auxiliar. În învățământul primar, gimnazial și liceal sunt infectate 20 de persoane: 17 elevi, două cadre didactice și o persoană din personalul auxiliar.

Ministerul Sănătății menționează că riscul infectării cu gripă și alte infecții respiratorii virale acute poate fi redus prin respectarea măsurilor de prevenire, precum: evitarea aglomerațiilor; purtarea măștii de protecție, în special în transportul public, alte locuri aglomerate; respectarea distanței față de persoanele care prezintă simptome respiratorii; aerisirea periodică a încăperilor; respectarea igienei mâinilor, a etichetei tusei şi strănutului; vaccinarea antigripală.

La apariția primelor simptome specifice infecțiilor respiratorii – febră, tuse, strănut, dureri de cap, stare de slăbiciune consultați medicul de familie.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS)a anunțat pe 30 ianuarie 2023 că menține nivelul maxim de alertă cu privire la pandemia de COVID-19 și recomandă menținerea unui ritm înalt de vaccinare împotriva noului coronavirus, pentru atingerea acoperiri vaccinale de 100% a grupurilor vulnerabile.