Principală  —  IMPORTANTE   —   Aproape 69 de mii de…

Aproape 69 de mii de cetățeni moldoveni din diaspora s-au înregistrat prealabil, pentru a contribui la deschiderea secțiilor de votare în străinătate

Aproape 69 de mii de cetățeni ai R.Moldova din diaspora s-au înregistrat prealabil, pentru a contribui la deschiderea secțiilor de votare în străinătate la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie.

Cei mai mulți moldoveni s-au înregistrat din Italia – aproape 14 mii și din Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord – peste 11 mii de cetățeni.

Din Germania s-au înregistrat peste opt mii de moldoveni, din Rusia peste șase mii, iar din Franța și România peste 5 500 de cetățeni.

În total s-au înregistrat 69 175 de cetățeni, dintre care 192 locuiesc în R.Moldova, iar 68 983 în străinătate.

Se pot înregistra prealabil cetățenii cu drept de vot care se află în străinătate sau își au domiciliul în localitățile din stânga Nistrului.

Scopul înregistrării prealabile este de a stabili numărul estimativ al alegătorilor care vor vota în afara țării și la secțiile de votare organizate pentru alegătorii din stânga Nistrului.

Mai este nevoie de înregistrate pentru a fi deschise secţii de votare suplimentare în străinătate și pentru a determina numărul estimativ al buletinelor de vot.

Înregistrarea prealabilă este unul din criteriile importante care stă la baza deciziei CEC privind deschiderea secțiilor de votare în afară țării, dar și pe teritoriul R. Moldova, pentru cetățenii cu drept de vot din localitățile din stânga Nistrului, municipiul Bender și unele localități ale raionului Căușeni. 

Există două posibilități de înregistrate, online și printr-o cerere scrisă.

Cetățenii se pot înregistra pe pagina web www.alegator.md până pe 26 mai curent.

Pe 11 iulie 2021, în R.Moldova au loc alegerile parlamentare anticipate.

sursa foto: CEC

În turul doi al alegerilor prezidențiale din 2020, moldovenii din diaspora au stabilit un record istoric privind prezența la urne.

Pe 15 noiembrie, în turul doi al scrutinului prezidențial, până la ora 21:00 peste 250 500 de alegători și-au exercitat dreptul de vot la secțiile de votare deschise peste hotarele țării.

Citește și: